Zájem Čechů o zimní sporty roste, na popularitě nabírá splitboarding

O snowboardy je podle zkušeností prodejců mezi dospělými v podstatě stabilní zájem. Poslední dva roky navíc zažívá rozvoj splitboarding, alternativa ke skialpinismu. U klasických snowboardů roste poptávka u juniorské kategorie, kde prodeje nepoznamenala ani koronavirová krize, řekla ČTK Lucie Hiková z firmy White Spirit.

Předchůdce dnešního snowboardu vynalezl před 55 lety na Vánoce ve Spojených státech Sherman Poppen.

Delší dobu lze podle expertky pozorovat, že generace, která se snowboardingem začala v jeho největším rozmachu v ČR v 90. letech, dorostla do role rodičů. Mezi dětmi zhruba od deseti do 13 let v posledních pěti letech stouply prodeje o 20 až 25 procent. Toto vybavení se podle Hikové navzdory pandemii dobře prodává i letos.

V kategorii dospělých kvůli nejisté zimní sezoně klesly zhruba o pětinu prodeje snowboardů a vázání, u bot je pokles asi 15 procent. Dospělí si přitom snowboardy a vázání za novější mění přibližně jednou za tři roky, boty jednou za pět. Snowboardové bundy vyznavačům tohoto sportu vydrží dva tři roky. Jednou za dva roky je mění ženy. Více sledují trendy, uvedla Hiková, jejíž společnost White Spirit v Česku zastupuje značku Burton Snowboards.

Na oblibě nyní nabírá splitboarding, který má značný potenciál i do dalších let, míní Hiková. Důvodem jsou podle ní plnější lyžařská střediska, díky splitboardu je možné se dostat do volného terénu.

U běžných obchodníků prodeje snowboardů zaostávají na lyžemi. Například ve Sportisimu tvoří snowboardové vybavení pět procent prodejů oproti lyžařskému. "Nutno ale dodat, že snowboard je specifický sortiment a také specifická komunita a velká část kupujících si pro toto zboží chodí do speciálek - snow & skate shopů," uvedl za Sportisimo Lubomír Fink. Aktuálně podle něj prodeje vzhledem k současné situaci klesly o 15 až 20 procent.

V případě e-shopu Mall.cz se podle mluvčí Pavly Hobíkové snowboardy ve srovnání s lyžemi podílejí na prodejích 30 procenty. Na začátku prosince byl podle ní zájem o zimní vybavení meziročně o deset procent vyšší. Poměr lyží a snowboardů byl vyrovnaný. "Vzhledem ke zpřísňujícím se opatřením a nejasné situaci, jestli vůbec a za jakých podmínek se otevřou lyžařská střediska, ale v posledních dvou týdnech vidíme pokles prodejů," dodala.

Tuzemské skiareály mohou za přísných hygienických a bezpečnostních pravidel fungovat do soboty. V neděli začne v ČR platit nejvyšší pátý stupeň pohotovosti protiepidemického systému (PES), který provoz vleků a lanovek v zimních střediscích nedovoluje. Lyžařské areály mohly z rozhodnutí vlády zahájit sezonu teprve 18. prosince.

Související

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.
Ester Ledecká

Poslední paralelní slalom na snowboardu ovládla Ledecká. Ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku

Od kvalifikace až po finálovou jízdu předvedla snowboardistka Ester Ledecká zase jednou svůj typický suverénní výkon, když v ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku a na jeho konci vystoupala po čtyřiadvacáté v rámci snowboardového Světového poháru na nejvyšší stupínek. Tentokrát se české reprezentantce zadařilo v německém Winterbergu, kde vyvrcholila letošní sezóna Světového poháru ve snowboardovém paralelním slalomu.

Více souvisejících

Snowboarding Lyžování Zima sport Obchody

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy