Zaměstnavatelé žádají o odpuštění plateb sociálního pojištění

Odpuštění plateb odvodů na sociální pojištění po dobu opatření nouzového stavu a po dobu následujících tří měsíců, odložení plateb DPH za druhé a třetí čtvrtletí do konce roku 2020, zákaz zvyšování cen energií, vodného a stočného do 31. prosince 2020 či kompenzace 50 procent nájmů státem patří mezi požadavky, které dnes představila Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

Konfederace žádá dále prodloužení programu Antivirus minimálně do 31. srpna 2020 včetně úprav a nastartování nového programu Antivirus od 1. června do 31. prosince 2020. Chce, aby výplata z programu Antivirus byla prováděna dopředu zálohově, nikoliv až na základě vyplacených mezd.

Mezi její návrhy patří také zajištění rekvalifikace v regionech v úzké spolupráci se zaměstnavatelskými a podnikatelskými organizacemi podle jejich potřeb, dořešení problematiky statutárních orgánů s.r.o., kde je jenom jeden jednatel a má uzavřenu pracovní smlouvu a platí všechny odvody, a odložení 80 procent plateb ze sociálního pojištění při prokázaném poklesu tržeb o 30 procent proti stejnému období v roce 2019.

V zemědělství žádá pokračovat v řešení kůrovcové kalamity v lesích a strategii dalšího rozvoje lesů, zajištění finanční podpory na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů včetně seštěpkování jehličnatých porostů do 40 let věku poškozených lýkožroutem nebo václavkou, opatření proti kalamitnímu přemnožení hraboše polního nebo opatření v boji proti suchu a k zadržování vody v krajině.

Konfederace volá po pokračovaní v legislativních pracích a dokončení a schválení rekodifikace stavebného práva, pokračování běžících projektů financovaných z veřejných prostředků a obnovení přípravných prácí na projektech. Chce podporu bytové výstavby za spolupráce veřejného a soukromého kapitálu, investiční pobídky pro bytovou výstavbu a obchodní obslužnost venkova.

U sociálních služeb požaduje spustit jejich mimořádnou dotaci za účelem kompenzace zvýšených nákladů poskytovatelů sociálních služeb a mimořádné odměny pro pracovníky v sociálních službách v souvislosti s pandemií, rozšíření povinného testování pro nově přijímané klienty pobytových zařízení sociálních služeb a rychlejší uvolňování přerušených sociálních služeb za zpřísněných režimových a hygienických opatření.

Ve zdravotnictví chce v souvislosti s uvolňováním restrikcí neprodleně připravit a publikovat ke každé skupině hygienicko-epidemiologická opatření nezbytná pro zahájení provozu. Totéž platí i pro podmínky přeshraničního styku. Do 31. května žádá rozhodnutí o provozu letních dětských táborů.

Konfederace požaduje, aby s dostatečným předstihem bylo rozhodnuto o trvání omezení hromadných akcí, například v období letních prázdnin. Chce navýšit program státní podpory profesionálních divadel, symfonických orchestrů a pěveckých sborů a podporu pro zachování existence knihkupců a pro udržení pestrosti knižního trhu a přežití nakladatelů. Navrhuje zvážení snížení či osvobození knih od DPH.

Související

Více souvisejících

zaměstnavatelé sociální a zdravotní pojištění podnikatelé Ekonomika DPH

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy