Zaorálek dostal kritický dopis. Pomoc vlády přišla příliš rychle, stěžují si malá nakladatelství

Malí nakladatelé sdružení do platformy Knihex píší znovu ministrovi kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) otevřený dopis. Nově vypsané dotační řízení na podporu literatury má podle nich příliš brzkou uzávěrku a malí nakladatelé se nevejdou do tradičních tematických okruhů. Druhé letošní grantové řízení na podporu vydávání knih je součástí záchranného balíčku pro kulturu v době koronaviru, který schválila vláda.

Grantové řízení ministerstvo kultury vyhlásilo 28. dubna a uzávěrka pro příjem žádostí je 18. května.

Zástupci českého knižního trhu počátkem dubna uvedli, že letos očekávají kvůli opatřením proti šíření koronaviru pokles obratu nejméně o 30 procent. Knižní trh podle nich ztratí až tři miliardy. Po vládě proto chtěli miliardu korun, která by měla oboru pomoci. Ministr kultury na to uvedl, že na malé nakladatele myslí v záchranném balíčku, který předložil vládě. Velcí nakladatelé podle něj mohou podporu čerpat z jiných vládních programů. Z miliardového záchranného balíčku pro subjekty nezávislé scény, jako jsou tanec, divadlo, hudba, výtvarné umění či malí nakladatelé, má jít celkem 440 milionů korun.

Vláda uspíšila harmonogram uvolňování opatření proti koronaviru a od 27. dubna se otevřela většina knihkupectví. Ta, která měla větší prodejní plochu, než povolila vláda, rozměr obchodu zmenšila páskami a prodávat už mohou také.

Platforma Knihex dnes v otevřeném dopise, který zaslala ČTK, uvedla, že nově vypsané dotační řízení nedostatečně reflektuje celospolečensky změněnou situaci. Záchrannou sítí podle nich propadne mnoho nakladatelství, nebo minimálně část jejich produkce. Uzávěrka žádostí je podle nich příliš brzy. "Nakladatelský provoz se plánuje na měsíce či spíše roky, většina z nás tedy nemá po ruce tři projekty, které bychom mohli rychle připravit a podat," uvedli.

Ještě více problematické jsou podle nich tradiční tematické okruhy. "Konkrétně chybí kategorie, do kterých by se vešel literární dokument, odborná literatura (mimo literární vědu), překladová dětská literatura anebo překladový komiks. Mnozí z nakladatelů, kteří vydávají zmíněné žánry, by po kvalitativní stránce bezesporu nárok měli. Jenže do současných mantinelů Vašeho grantu se nevejdou, a tudíž Vám propadávají," píše Knihex. Žádají ministra o úpravu výzvu na dotace, aby se do ní mohlo zapojit větší spektrum nakladatelů.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek knihy Ministerstvo kultury Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy