Dodavatelé energií snižují ceny pod vládní strop. ČEZ zlevnění zatím neohlásil, chystá jej

Společnosti dodávající energii snižují ceny. Innogy a E.ON oznámily pokles pod cenový strop, který určila vláda. ČEZ prozatím nic takového neudělal, ale určité kroky v této oblasti plánuje, jak pro EuroZprávy.cz upozornil mluvčí energetického gigantu Roman Gazdík. Stovky tisíc zákazníků teď čekají, jestli se jejich šetření přes zimní období na fakturách skutečně projeví. 

Společnost Innogy zlevnila ceníky zemního plynu pod vládní strop. „Lednový pokles cen plynu na velkoobchodních trzích nám aktuálně umožňuje nabízet dodávku plynu pod cenovým stropem, který platí na začátku roku. Rodina, která plynem vytápí průměrný domek, s naší novou nabídkou ušetří oproti cenovému stropu 3500 korun,“ vylíčil ředitel Innogy pro maloobchod a marketing David Konvalina.

Tentýž krok oznámila společnost E.ON. Podle informací serveru iRozhlas.cz ceny elektřiny zákazníků této společnosti klesnou o 6 %, u plynu o 8 %. Zákazník ročně ušetří dva až čtyři tisíce korun. Místopředseda představenstva E.ON vysvětlil, že je to dané šetřením energiemi, což s ní společnosti umožňuje lépe pracovat.

Společnost ČEZ takovýto krok dosud neoznámila. Naše redakce proto požádala o komentář tiskového mluvčího ČEZ Romana Gazdíka. Ten uvedl, že nové ceníky na řadě produktů u elektřiny a plynu společnost připravuje. „Chceme nabídnout opravdu levné produkty. Výrazněji klesly ceny u plynu, takže tam může být sleva vyšší,“ přiblížil pro EuroZprávy.cz. 

Společnost ČEZ oceňuje, že opatření zavedená Evropou, Českem i ČEZ fungují a vedou ke klesajícím cenám energií. „Pomáhá v tom zvyšování nabídky plynu, včetně terminálu v nizozemském Eemshavenu, kde má Česká republika svůj podíl. A také úspory, které zákazníci dělají, za což zákazníkům velmi děkujeme,“ doplnil Gazdík. 

Stát na ČEZ vydělává

„ČEZ Prodej je úplně jiná a zcela oddělená společnost od mateřské firmy ČEZ a.s., která vlastní elektrárny. Elektrárny nemohou poskytovat levnější elektřinu jakémukoliv dodavateli, i když by byl například součástí stejné skupiny. Podle zákona to není možné, jinak by konkurence mezi dodavateli nemohla fungovat a spotřebitel by na tom tratil,“ vysvětlil.

Nicméně i právě příspěvky ČEZ pomáhají vládě financovat opatření na podporu domácností a průmyslu během současné energetické krize, jak pro EuroZprávy.cz upozornil mluvčí společnosti. 

„ČEZ letos odvede státu více než 100 miliard korun,“ popisuje společnost v tiskové zprávě. Čistý zisk Skupiny ČEZ vedle běžné daně z příjmů ovlivní dvě legislativní opatření. Konkrétně to je odvod z nadměrných tržeb z prodeje výroby a vedle něj daň z neočekávaných zisků neboli takzvaná windfall tax.

Společnost také informovala, že od roku 1992 do 2021 od ní získal stát na dividendách, daních, darech a platbách za emisní povolenky 771 miliard. ČR také získala dividendy ve výši 18 miliard vyplacené roku 2022 za předešlý rok. 

Související

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Více souvisejících

Energetika ČEZ

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 47 minutami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajina plánuje v pondělí rekordní dovoz elektrické energie z pěti evropských zemí

Ukrajina plánuje v pondělí rekordní dovoz elektrické energie z pěti evropských zemí včetně Slovenska. Důvodem jsou značné škody na energetické infrastruktuře po ruských útocích, uvedlo tamní ministerstvo energetiky. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy