Ruský Aeroflot se vrací do kladných čísel, Lukoil naopak v těžké krizi

Moskva - Největší ruský letecký přepravce Aeroflot se letos vrací k ziskovosti a jeho tržby prudce rostou. Naopak Zisk a tržby přední soukromé ruské ropné společnosti Lukoil ve třetím čtvrtletí výrazně klesly.

Společnost Aeroflot dnes sdělila, že za prvních devět měsíců roku vytvořila čistý zisk 1,8 miliardy rublů (689 milionů Kč) po ztrátě 3,6 miliardy rublů ve stejném období loňského roku. Tržby Aeroflotu se v meziročním srovnání zvýšily o 31 procent na 310 miliard rublů. Provozní zisk vzrostl o 103 procent na 48 miliard rublů.

Zisk za prvních devět měsíců byl pro finanční analytiky podle agentury Reuters překvapením, vesměs se čekala ztráta. Akcie společnosti na moskevské burze posílily o 2,5 procenta.

Loni Aeroflot utrpěl čistou ztrátu 17,1 miliardy rublů po zisku 7,3 miliardy rublů v předchozím roce. Pokles kurzu ruského rublu vedl k oslabení poptávky po letecké přepravě. Letos se ale kurz měny stabilizoval a vedle toho přepravci pomohly finanční faktory, například úroky z bankovních vkladů.

Lukoilu se nedaří

Čistý zisk firmy v meziročním srovnání klesl o 62 procent na 623 milionů dolarů (15,9 miliardy Kč). Analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali pokles jen na 922 milionů dolarů. Zisk oslabil mimo jiné jednorázový odpis 371 milionů dolarů z projektu průzkumu v Rumunsku.

Tržby Lukoilu se propadly o 40 procent na 23,4 miliardy USD, i když celková těžba uhlovodíků se zvýšila o 3,5 procenta. Ceny ropy na světových trzích byly v letním čtvrtletí v průměru o zhruba polovinu nižší než o rok dříve.

Zisk největší ruské ropné společnosti Rosněfť ve třetím čtvrtletí klesl o 16 procent. Analytici společnosti Bank of America Merrill Lynch odhadují, že ruské ropné společnosti nebudou schopny dosahovat zisků pod cenovou úrovní 35 dolarů za barel. Nyní se ceny ropy pohybují v rozmezí 40-45 dolarů.

Související

Aeroflot

Letadla ruských aerolinek jsou stále ve vzduchu. Sankcím navzdory

Když Spojené státy a velká část evropských zemí loni zavedly sankce vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, vypadalo civilní letectví jako slibné místo, kde by bylo možné způsobit Rusku co největší útrapy. Ruské aerolinky používají letadla převážně od společností Airbus a Boeing, které mají zakázáno v Rusku podnikat. A více než dvě pětiny těchto letadel vlastnily zahraniční leasingové společnosti, které začaly chtít okamžitě svůj majetek zpět. 
Aeroflot

Aeroflot zruší od 8. března prakticky všechny lety do zahraničí

Ruské aerolinky Aeroflot zruší od 8. března všechny lety do zahraničních destinací kromě Běloruska, oznámila firma podle agentury TASS. Rozhodnutí vejde v platnost od pondělních 22:00 SEČ a vedly k němu "okolnosti, které brání provozování letů", uvedla největší ruská letecká společnost, podle níž vnitrostátní spoje zůstanou zachovány.

Více souvisejících

Aeroflot Lukoil (ruský provozovatel čerp. stanic) Rusko

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy