Chemička Duslo z holdingu Agrofert zahájila výstavbu na Slovensku, investuje 310 milionů eur

Šala - Slovenská chemička Duslo z české skupiny Agrofert zahájila výstavbu nové jednotky na výrobu čpavku, do které investuje 310 milionů eur (8,4 miliardy Kč). Se zahájením výroby firma počítá na začátku roku 2018. Jde přitom o největší investici podniku i koncernu Agrofert, řekl na dnešní slavnostní ceremonii generální ředitel chemičky Duslo Petr Bláha. Investici podniku podpoří Slovensko poskytnutím pobídek.

"Výstavba jednotky zařadí náš závod mezi evropskou technologickou špičku v chemickém průmyslu, která bude natolik konkurenceschopná, že její přínos dlouhodobě pocítí i slovenské hospodářství," řekl Bláha.

Chemička vyrábí čpavek od roku 1964. Čpavek je základní surovinou k výrobě průmyslových hnojiv, které spolu s gumárenskými chemikáliemi a dalšími produkty patří do výrobního portfolia firmy.

Nová výrobní jednotka s názvem Čpavek 4 dosáhne po uvedení do provozu kapacity 1600 tun čpavku denně. Pokryje tak stávající a plánované potřeby společnosti.

Předseda představenstva Dusla Petr Cingr řekl, že zmiňovaná investice zvýší výrobní kapacitu továrny při snížení nákladů na zemní plyn, který podnik využívá při výrobě. Firma, která se na celkové spotřebě plynu na Slovensku podílí téměř desetinou, tak podle Cingra ušetří několik desítek milionů eur ročně.

Projekt umožní zachovat nejméně 1800 pracovních míst přímo v chemickém závodě a další stovky míst ve společnostech, které jsou navázány na jeho aktivity.

Cingr uvedl, že pro rozhodnutí, zda investici umístit na Slovensku, v České republice nebo v Německu bylo zásadní rozhodnutí slovenských úřadů. Ty totiž podniku schválily pobídky v podobě daňové úlevy 58 milionů eur (1,57 miliardy Kč). Duslo je začne uplatňovat po náběhu výroby v nové jednotce. Námitky proti poskytnutí pobídek firmě neměla ani Evropská komise.

Slovenská média v souvislosti s poskytnutím pobídek Duslu předloni upozornila na možný střet zájmů. Připomněla, že tehdejší slovenský ministr hospodářství a předtím státní tajemník tohoto ministerstva Pavol Pavlis v 90. letech působil spolu s majitelem Agrofertu a nynějším českým ministrem financí Andrejem Babišem ve firmě, která se zabývá obchodováním se zemědělskými produkty a hnojivy. Schválení pobídek pro Duslo předcházela i změna slovenského zákona, na jehož základě o pobídkách pro velké investice již nemusí rozhodovat vláda, ale stačí souhlas příslušného ministra. To znamená, že veřejnost se dopředu nemusí dozvědět o velkých projektech, které stát hodlá podpořit.

Společnost Duslo má sídlo v Šale, zhruba 70 kilometrů východně od Bratislavy, a zaměstnává více než 2100 lidí. Závod podle předběžných výsledků dosáhl za minulý rok zisku přes 50 milionů eur (1,35 miliardy Kč) při tržbách 460 milionů eur (12,4 miliardy Kč).

Duslo (chemička z holdingu Agrofert) Slovensko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy