Krach TTIP? Slova německého ministra vyvolala bouřlivé reakce

Berlín - Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel v neděli uvedl, že rozhovory o TTIP v podstatě zkrachovaly. Šéf vyjednávacího týmu Evropské komise pro obchodní jednání s USA Ignacio Garcia Bercero dnes jeho slova mírnil. Ozval se též mluvčí německé kancléřky.

"Podle mého názoru rozhovory s USA de facto ztroskotaly, ačkoli to nikdo ve skutečnosti nepřiznává," prohlásil vicekancléř Gabriel v televizi ZDF k plánované dohodě s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Dodal, že během 14 kol rozhovorů se zástupci EU a USA nedohodli na žádné z 27 projednávaných kapitol.

Na otázku agentury AP ohledně pravdivosti Gabrielova tvrzení Bercero řekl: "Ne, ne. Vzpomeňte si, co říkal Mark Twain." Twain jednou poznamenal, že "zprávy o mé smrti nesmírně přeháněly".

Mluvčí komise Margaritis Schinas dnes před novináři zdůraznil, že komise, která za EU s americkou stranou vyjednává, má k dojednání TTIP mandát od všech členských zemí unie. Komise podle něj nadále předpokládá ukončení rozhovorů ještě letos, i když "obchodní vyjednávání obvykle určitou dobu trvají".

Psali jsme:
Selhání rozhovorů o TTIP Babiše zaskočilo: Škoda, americký trh je pro ČR důležitý
 

Schinas také zopakoval dřívější slova šéfa komise Jeana-Claudea Junckera o tom, že při sjednání TTIP nehodlá Evropa obětovat své standardy v oblastech jako je bezpečnost a ochrana spotřebitelů, zdraví, ochrana dat či kulturní diverzita nebo sociální problematika.

Mluvčí kancléřky Angely Merkelové Steffan Seibert řekl, že navzdory rozdílným názorům obou stran na některé části dohody jednání dál pokračují. Je "správné pokračovat v jednáních", protože průlomu se často dosahuje až "v posledním kole", dodal Seibert. Merkelová v červenci prohlásila, že dosažení dohody je "zcela v zájmu Evropy".

Zatím poslední vyjednávací kolo se uskutečnilo v polovině července v Bruselu. Podle mluvčího Schinase eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová a americký vyjednavač Michal Froman v rozhovorech pokračují. Členské země EU se s dosavadními výsledky budou moci seznámit na neformální ministerské schůzce věnované zahraničnímu obchodu v Bratislavě 22. září.

Související

TTIP, ilustrační foto

Dohoda Junckera s Trumpem není návratem k TTIP, krotí diplomat nadšení

Brusel - Středeční dohoda mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem vyvolala vlnu nadšení. Bruselský diplomat dnes nicméně upozornil, že se nejedná o návrat ke smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

Více souvisejících

TTIP (Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství) Sigmar Gabriel EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 26 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy