Akcie Deutsche Bank spadly na nové minimum, po zprávě o nižší pokutě v USA se zotavily

Berlín/Praha – I dnes pokračovalo prudké oslabení akcií Deutsche Bank, vůbec poprvé se tak jejich cena dostala pod hranici deseti eur. Na trhu narůstají obavy o budoucnost banky. Její akcie během dopoledne ztrácely až osm procent, později ale ztráty smazaly a zotavily se. Ještě více jim pak pomohly zprávy z USA.

Nedůvěra trhu vůči největší německé bance se prohloubila po zprávách, že některé hedgeové fondy omezily obchody s bankou kvůli hrozbě vysoké pokuty v USA. Šéf banky John Cryan ujistil zaměstnance, že banka je silná a fondy, které s bankou přerušily obchody, jsou pouze nepatrnou částí klientely.

Situaci na trhu uklidnilo nejprve prohlášení šéfa banky o finanční síle společnosti, později akcie prudce vzrostly po zprávě, že americké ministerstvo spravedlnosti jedná s bankou ve sporu o prodej hypotečních cenných papírů z minulého desetiletí o mnohem nižší pokutě, než původně požadovalo.

USA podle zdroje agentury AFP jednají s Deutsche Bank o urovnání sporu za 5,4 miliardy dolarů (130 miliard Kč). Ještě před dvěma týdny americká vláda požadovala po bance kvůli údajně nekalým praktikám na trhu hypotečních cenných papírů před finanční krizí až 14 miliard dolarů. Pokud by banka musela tak vysokou sumu vyplatit, dostala by se do velkých potíží a byla by zřejmě nucena požádat investory o značnou kapitálovou injekci.

Cryan dnes ujišťoval zaměstnance, že banka zůstává silná, zisková, plní kapitálové požadavky a má "mimořádně pohodlný kapitálový polštář". Zprávy o hedgeových fondech, které u banky ruší pozice, "vyvolávají neodůvodněné obavy" a mělo by se na ně nahlížet v kontextu 20 milionů klientů banky, uvedl Cryan v otevřeném dopise. Někteří obchodníci agentuře Reuters řekli, že se neobjevil případ, kdy by někdo přestal s bankou obchodovat na mezibankovním trhu, jak se to dělo za finanční krize.

Berlín dal najevo, že s finanční pomocí bance nepočítá. Záchrana banky by byla v Německu před volbami nepopulární. Němci, kteří mají silnou averzi k finančnímu riziku, se na Deutsche Bank dívají skrz prsty, protože jde o jedinou velkou německou banku, která má rozsáhlé aktivity na světových finančních trzích.

Deutsche Bank je silně vystavena rizikovým investicím, zvláště na trzích s deriváty, a má významné obchodní vztahy se všemi velkými globálními finančními společnostmi. Mezinárodní měnový fond (MMF) ji letos označil za větší potenciální zdroj rizika pro světový finanční systém než ostatní globální banky.

Největší německá banka by se tak podle komentátorů mohla stát pro evropský bankovní systém tím, čím byla pro globální bankovní systém v minulém desetiletí americká investiční banka Lehman Brothers. Podle analytiků, které oslovila ČTK, by případný krach Deutsche Bank způsobil v Evropě finanční krizi, český bankovní sektor je ale stabilní, takže by jej to nemělo ohrozit.

Související

Sídlo Deutsche Bank

Německá policie provedla razii v Deutsche Bank

Němečtí vyšetřovatelé dnes provedli razii v Deutsche Bank kvůli jejímu možnému selhání v boji proti praní špinavých peněz. Podle zdrojů deníku Handelsblatt je do něj zapojen člen rodiny syrského prezidenta Bašára Asada.

Více souvisejících

Deutsche Bank Německo

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 56 minutami

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Prohlédněte si galerii

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala: Česko by mělo za 77 tanků Leopard zaplatit 52 miliard

Česko by mělo za 77 tanků Leopard 2A8 zaplatit 52 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Vláda udělala další krok k jejich nákupu a rozhodla o přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků s několika evropskými zeměmi, vedenými Německem.

včera

Indie, ilustrační foto

Rusko lže a podvádí Asiaty. Státy chtějí své občany zpět

Indie ve středu oznámila, že požádala Rusko o návrat svých občanů, kteří byli naverbováni do ruské armády. Toto rozhodnutí přišlo po nedávné smrti dvou Indů ve válce na Ukrajině, uvedla televize ABC News. Podobné kroky realizuje také Nepál nebo Srí Lanka.

včera

včera

Strojvedoucí rychlíku si před srážkou uvědomil chybu a zastavil, vyplývá z šetření

Vyšetřování tragické srážky rychlíku a nákladního vlaku, která se na den přesně před týdnem stala v Pardubicích, pokračuje. Podle zjištění Drážní inspekce si strojvedoucí rychlíku uvědomil, že projel návěst, a zastavil. Personál protijedoucího vlaku ale nebyl nijak varován, takže nemohl včas zabrzdit. Podle posledních informací už není nikdo ze zraněných v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy