Na Junckera se valí kritika. Do eurozóny není možné nikoho nutit, říká šéf euroskupiny

Tallinn - Nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, který je zároveň předsedou euroskupiny, oponuje šéfovi eurokomise Jean-Claude Junckerovi. Ke vstupu do eurozóny podle něj není možné nikoho nutit.

Rozšíření bude postupný proces, který bude výrazně záviset na vývoji v daných zemích. "A na jejich vůli a na vůli jejich voličů, že se chtějí zemí eurozóny stát. Bude to přirozený proces, nemůžeme je seshora tlačit k vyšší rychlosti," řekl Dijsselbloem při příchodu na dnešní neformální jednání ministrů financí eurozóny v estonské metropoli Tallinnu.

Podle francouzského ministra financí Bruna Le Maireho má nyní před úvahami o rozšiřování přednost zahájení hlubší integrace eurozóny s jejími nynějšími členy. "Máme k tomu jedinečnou příležitost," řekl novinářům a připomněl proevropské naladění nové francouzské vlády i zlepšující se hospodářskou situaci zemí se společnou evropskou měnou.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se podle něj chystá na konci září vystoupit se svou představou budoucnosti eurozóny i EU.

Německý ministr Wolfgang Schäuble poznamenal, že Junckerovo vyjádření před europarlamentem bylo možná trochu nepochopeno. Platí podle něj i nadále, že státy, které mají o eurozónu zájem musejí splňovat potřebné ekonomické podmínky. V opačném případě není podle něj vstup v zájmu ani stávajících členů, neboť může ohrozit stabilitu eurozóny.

Také eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici prohlásil, že ti, kdo mají zájem o vstup, musejí splňovat příslušná kritéria a musejí si euro sami přát. "Nikdo nebude k přijetí eura nucen, vstup každého je vítán. Samozřejmě, pokud vstoupit může a sám si to přeje," poznamenal Moscovici.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna Jeroen Dijsselbloem EU (Evropská unie) Jean-Claude Juncker estonsko Ekonomika EUR

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy