KOMENTÁŘ | Komentář Vojtěcha Varyše: Rakouské referendum o imigraci zvolilo nového lídra střední Evropy

Komentář - Volby v Rakousku dopadly podle očekávání, ovšem pouze toho bezprostředního: ještě na jaře, kdy nebyly ani ve výhledu, to vypadalo trochu jinak. Dnes vnímáme jasného vítěze a nejmladšího šéfa vlády v Evropě, Sebastiana Kurze. Ale vládní vyjednávání jsou v Rakousku složitá a dlouhá a vše je ještě oteveřená hra.

V Rakousku je dlouhodobě u moci velká koalice lidovců (ÖVP) a socilistů (SPÖ). Ti vládli posledních deset let nepřetržitě na federální úrovni, a předtím již mnohokrát: po většinu poválečného období – vedle toho je spojuje dlouholetá spolupráce na zemské a místní úrovni a rozdělení pozic ve státní správě, kulturních a akademických kruzích a tak dále.

Zároveň se koalice dlouhodobě hádala a rozpadala a obě strany na to doplácely: více lidovci, jimž v posledních letech průzkumy předpovídaly pokles až pod dvacetiprocentní podporu. Na nehybném stavu rakouského státu dlouhodobě profituje strana Svobodných (FPÖ), občas nesmyslně označovaná za krajně pravicovou, která se celé poslední volební období viděla jako vítěz – a do jisté míry se jím nakonec stala, byť jinak, než si její šéf Heinz-Christian Strache, který se už viděl v kancléřském křesle, představoval.

Vedení lidovců se totiž chopil mladý ministr zahraničí Sebastian Kurz, který si vymínil zvláštní podmínky – sám škrtal na kandidátce, přivedl na ni nestraníky, obměnil stranické vedení a celá partaj šla do voleb pod novým a personifikovaným názvem „Liste Sebastian Kurz – Die Neue Volkspartei“ (List Sebastiana Kurze – Nová lidová strana). Kurz chytře kombinoval mladistvý elán a praktický marketing s protimigrační rétorikou, s níž vzal část větru z plachet Svobodným – a dovedl lidovce k jasnému vítězství, prvnímu po 15 letech. Svobodní sice na vítězství nedosáhli, ale i tak mají se 27% procenty (ještě nejsou sečteny všechny korespondenční hlasy) na dosah nejlepší výsledek kariéry.

Vše nasvědčuje tomu, že dochází k repríze roku 2000, a lidovci a svobodní znovu složí koalici. Pro Kurze to nebude snadné – svobodní budou určitě chtít rezorty zahraničí a vnitra a mají v Evropě tak příšernou pověst, že to možná neskončí mezinároními sankcemi jako tehdy, ale bez humbuku se to neobejde. Navíc je lídr Strache sice v pozici, kdy se nemůže stát kancléřem, ale může pomrkávat na sociální demokraty – či dokonce složit koalici přímo s nimi. Jsou v SPÖ tací, kteří pro takové spojenectví dlouho plédují – třeba burgenlandský hejtman Hans Niessl, který právě v takové koalici na zemské úrovni vládne, a tací, kteří o případném odchodu do opozice hovoří jako o šílenství.

A pokud si bude Strache klást příliš velké požadavky nebo příliš dlouho váhat, může se nakonec dát velká koalice znovu dohromady, přestože se teď tak velkolepě rozhádala. Nebylo by to poprvé.

Tématem voleb byla samozřejmě imigrace. Kurz se loni podílel na uzavření balkánské migrační trasy a letos prohlásil, že žádnou ilegální imigraci už neumožní, na což voliči slyšeli. Pro Svobodné je boj proti imigrantům denním chlebem. V tomto má jejich potenciální koalice blízko třeba k zemím Visegrádu, včetně maďarského premiéra Viktora Orbána, pro nějž má Kurz jen příznivá slova. Zároveň, na rozdíl do Stracheho, nehodlá Kurz odcházet z Unie ani jí nechce mydlit schody – jen má trochu odlišnou představu o budoucím vývoji země než její novopečený samozvaný lídr, francouzský prezident Emmanuel Macron. Můžeme očekávat souboj vizí. A pokud se Kurz nepostaví jen do čela Rakouska, ale i do čela střední Evropy, nemusí to být jen souboj trpaslíka s Goliášem.

Ostatně postoj k migraci stál parlamentní zastoupení Zelené: ti se poprvé od roku 1986, tedy od roku, kdy se příští kancléř Kurz narodil, nedostali do parlamentu (přestože loni jejich kandidát Alexander Van der Bellen zvítězil v přímých prezidentských volbách). Jediný jejich prominentní politik, dlouholetý poslanec Peter Pilz, který v době uprchlické krize zastával poněkud opatrnější než stranicky oficiální „vítačské“ postoje. Byl potrestán odsunutím na zadní místo kandidátky. Ze strany odešel a šel do voleb s vlastní kandidátkou, pojmenovanou prostě Pilz. I tento recept zabral, Pilz se do parlamentu těsně dostal, zelení těsně ne.

Druhým, nikoli nepodstatným tématem, které volby také ovlivnilo byl postupný boj Evropské unie, a také části rakouské vlády, proti hotovosti, které se projevilo například zavedením povinného poplatku za výběr z bankomatu. Jenže Rakušané platí mincemi a bankovkami rádi a tak volili ty, kteří se poti tomuto trendu vymezovali – opět šlo o „nové“ lidovce a svobodné.

Nicméně, onu „novost“ u lidovců nelze přeceňovat. U Kurze šlo v první řadě o marketingový, pragmatický tah. Co z něj vyleze v konkrétní politice, lze teprve vyhlížet.

Související

Volební štáb hnutí ANO Komentář

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  
Robert Fico, slovenský premiér Komentář

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

Více souvisejících

komentář volby v Rakousku Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy