EU má strach ze záplavy svého trhu ocelí, přijala rázná opatření

Brusel - Země EU schválily předběžná opatření navržená Evropskou komisí (EK), jejichž cílem je zabránit případnému prudkému růstu dovozu oceli do regionu po rozhodnutí USA uvalit cla na dovoz oceli a hliníku.

Rozhodnutí Spojených států uvalit cla na dovoz oceli a hliníku vyvolalo obavy, že dosavadní dovozci oceli do USA budou hledat nové trhy a mohli by svou ocelí zaplavit Evropu. Navržená opatření mají právě této hrozbě zabránit. Jedná se o kombinací systému kvót a cel, informovala dnes agentura Reuters.

Současní dovozci mají mít stanovené kvóty, které budou vycházet z výše dovozu v posledních letech. Po překročení kvóty bude na další dovoz uvaleno clo 25 procent, uvedl zdroj obeznámený s návrhem.

Komise, která dohlíží na obchodní politiku v EU, zahájila vyšetřování týkající se 28 druhů oceli a výrobků z ní, aby zhodnotila dopady změn na trhu. Hned na začátku vyšetřování EK poznamenala, že dovoz dotčených výrobků vzrostl z 18,8 milionu tun v roce 2013 na loňských 30,6 milionu tun a výrazně překročil růst domácí produkce.

Vyšetřování ze strany komise sice ještě neskončilo, mezinárodní pravidla však umožňují, aby EU zavedla až na 200 dní prozatímní ochranná cla, pokud zjistí, že růst dovozu způsobuje nebo by mohl způsobit vážnou újmu jejímu ocelářskému průmyslu.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) clo ocel Ekonomika evropská komise USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy