Aerolinky KLM se nakonec dohodly s piloty, stávka byla na spadnutí

Amsterdam - Piloti nizozemské letecké společnosti KLM se s vedením firmy dohodli na kolektivní pracovní smlouvě a odvolali přípravy na stávku. Informoval o tom list Financial Times. Platnost předchozí kolektivní smlouvy skončila v lednu 2018.

"Je zřejmé, že obavy pilotů KLM byly vyslyšeny a vyústily v definitivní dohodu, uvedl odborový svaz pilotů VNV. Hlavním sporným bodem byla pracovní zátěž a rovnováha mezi pracovním a soukromým životem. Zejména šlo o to, zda snížit pracovní dobu o čtyři procenta od září 2018 nebo od září 2019. Kompromis pomohl vyjednat zprostředkovatel. Smlouvu, jejíž podmínky nebyly zveřejněny, musejí schválit členové odborů.

Dohoda je dobrou zprávou pro nového šéfa skupiny Air France-KLM Kanaďana Benjamina Smithe, který se funkce ujme na konci září. Na rozdíl od francouzských odborů, pro něž je někdo jiný než Francouz v pozici generálního ředitele nemyslitelný, svaz VNV Smithe vítá. Předchozí šéf společnosti Jean-Marc Janaillac před čtyřmi měsíci odstoupil poté, co se mu dohodu se zaměstnanci nepodařilo uzavřít. Smith se stane prvním zahraničním šéfem v 85leté historii aerolinek.

Za letošní první pololetí se příjmy KLM zvýšily o 4,9 procenta na 5,2 miliardy eur (134 miliard Kč), zatímco příjmy Air France klesly o 1,4 procenta na 7,5 miliardy. Aerolinky KLM vykázaly provozní zisk 388 milionů, Air France ztrátu 164 milionů eur.

Související

KLM

Piloti aerolinek KLM odmítli zmrazení platů

Odborová organizace pilotů společnosti KLM, která je součástí francouzsko-nizozemské skupiny Air France-KLM, odmítla dát souhlas se zmrazením mezd do roku 2025. Podle agentury Reuters by odmítnutí mohlo ohrozit snahy o zajištění budoucnosti firmy v době koronavirové krize.
KLM, ilustrační foto

KLM zruší dalších 1500 pracovních míst, celkem 20 procent

Nizozemská letecká společnost KLM zruší kvůli restrukturalizaci dalších 1500 pracovních míst, celkem jich zanikne asi 20 procent. Firma, která je součástí francouzsko-nizozemské skupiny Air France-KLM, dnes také varovala, že kvůli dopadům šíření nového koronaviru nemůže vyloučit další rušení pracovních míst v budoucnu.

Více souvisejících

klm Nizozemí Air France-KLM Benjamin Smith (Air France) stávka

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy