Ryanair se dohodl s německými piloty, vánoční stávky nehrozí

Největší evropské nízkonákladové aerolinky Ryanair uzavřely s německými piloty dohodu o platech a odměnách, vánoční stávky jako loni tedy letos nehrozí. Hlavní odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC) dnes uvedl, že do března obě strany podepíšou kompletní kolektivní smlouvu a do té doby se žádné stávky konat nebudou.

Irský letecký dopravce letos čelil vlně stávek napříč Evropou, ale v uplynulých týdnech v jednáních s odbory pokročil. S odborovými organizacemi sdružujícími německý posádkový personál se dohodl minulý měsíc.

Všichni piloti, kteří mají základnu v Německu, dostanou pracovní smlouvy podle německého, nikoli podle irského práva, uvádí svaz VC ve svém dnešním sdělení. Německo bylo poslední velkou zemí, kde dosud Ryanairu smlouva s piloty chyběla.

V zemi létá pro Ryanair asi 400 pilotů. Před zhruba rokem stávkovali poprvé a práci pak v průběhu roku přerušili ještě dvakrát. Podle dohody s vedením by se jim nyní měla podstatně navýšit základní složka platu na úkor variabilní části. Mladým kopilotům se tak roční fixní plat zdvojnásobí na 50.000 eur (1,3 milionu Kč) a kapitáni si polepší o 33 procent na 100.000 eur ročně (2,6 milionu Kč). Mírně se jim zvedne i celková mzda a dohodnuta byla i další navýšení v průběhu roku, cituje z podkladů tarifní komise agentura DPA.

Letadla společnosti Ryanair využívají více než 215 letišť v 37 zemích včetně České republiky. Celkově vysoce zisková firma zaměstnává podle vlastních údajů 14.500 lidí. Ve finančním roce 2017 až 2018 měli Irové z utržených 7,15 miliardy eur (asi 185 miliard Kč) zisk 1,45 miliardy eur (zhruba 38 miliard Kč).

Související

RyanAir

Letadlo Ryanair z Katovic do Atén doprovázely stíhačky kvůli bombové hrozbě

Dva řecké stíhací letouny F-16 dnes doprovázely letadlo společnosti Ryanair mířící z polských Katovic do řeckého hlavního města Atén. Učinily tak z preventivních důvodů poté, co byla nahlášena hrozba bombového útoku na palubě, napsala agentura AFP. Letoun s více než 190 lidmi na palubě odpoledne bezpečně přistál na mezinárodním letišti v Aténách. Poplach byl planý.
Boeing 737-800 společnosti RyanAir

Šéf Ryanairu: Pilot letu, který byl odkloněn do Minsku, neměl na výběr

Pilotovi letu společnosti Ryanair, který byl v květnu po zásahu běloruských úřadů odkloněn ze své trasy Atény-Vilnius do Minsku, nebylo umožněno spojit se s aerolinkami, aby se s nimi poradil o nouzovém přistání, uvedl generální ředitel letecké společnosti Michael O'Leary. Poté, co dispečeři pilota upozornili na vážnou hrozbu bombovým útokem, neměl na výběr a musel se podřídit jejich výzvám, vysvětlil podle stanice BBC O'Leary parlamentnímu výboru pro dopravu.

Více souvisejících

RyanAir stávka Německo Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 4 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Zákaz evropské vlajky na Eurovizi způsobil poprask. EK žádá vysvětlení

Místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas požádal Evropskou vysílací unii (EBU) o vysvětlení, proč během finále písničkové soutěže Eurovize zakázala mávat vlajkou Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy