Dvojí metr v eurozóně? Itálie musí ušetřit miliardy eur, Francii se sankcemi nehrozí

Evropská komise (EK) požádala Itálii, aby v návrhu rozpočtu na příští rok ušetřila další 2,5 až tři miliardy eur (64 až 77 miliard Kč), informoval dnes list Corriere della Sera. Místopředsedové italské vlády Matteo Salvini a Luigi Di Maio jsou proti dalším škrtům, protože nechtějí, aby se rozpočtový schodek dostal pod upravenou hodnotu 2,04 procenta, dodal deník.

EK v listopadu požádala současnou italskou vládu, aby svůj rozpočtový plán přepracovala, protože se neřídil pravidly Evropské unie. Nesnižoval zadlužení země a plánovaný schodek 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) byl třikrát vyšší, než jaký avizovala předchozí vláda.

Řím v obavách z disciplinárního řízení, které by mohlo vést až k uvalení výrazných finančních postihů, souhlasil se snížením schodku na 2,04 procenta.

#Salvini: è giusto incentivare chi investe sul futuro e sulle auto non inquinanti. Non è giusto penalizzare chi, per scelta o necessità, non può permettersi macchine nuove. #quartarepubblica

— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) 17. prosince 2018

Upravený návrh Itálie už do Bruselu poslala, nyní se vedou další jednání. Podle listu italský ministr hospodářství a financí Giovanni Tria už pozici Salviniho a Di Maia sdělil telefonicky místopředsedovi Evropské komise pro euro a sociální dialog Valdisi Dombrovskisovi.

Jednání o návrhu italského rozpočtu komplikuje fakt, že rozpočtová pravidla Evropské unie příští rok velmi pravděpodobně poruší i Francie, jak signalizují někteří členové její vlády. V jejím případě se ale o pokutách nehovoří.

Evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici dnes francouzskému rádiu RTL řekl, že možné překročení tříprocentní schodkové hranice ze strany Paříže se dá tolerovat, pokud půjde jen o přechodné opatření.

#Italie : "Je suis en train de travailler, ardemment, presque jour et nuit, pour que l'Italie ne soit pas non plus sanctionnée, et j'ai bon espoir qu'on y arrive", @pierremoscovici dans #RTLMatin avec @EliMartichoux pic.twitter.com/Li08BH72hm

— RTL France (@RTLFrance) 18. prosince 2018

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier pak dokonce dnes francouzské televizi C News řekl, že si nemyslí, že Francie bude nucena pravidlo porušit. "Je tu ještě prostor," řekl s odkazem na možné uzavření dohody o digitální dani, která by více a lépe zdanila velké internetové firmy typu Googlu a Facebooku.

Související

Více souvisejících

Itálie evropská komise eurozóna Ekonomika Matteo Salvini (Liga severu) Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd) Francie

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 38 minutami

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 2 hodinami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Dominik Feri (TOP 09)

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

UNRWA zastavila distribuci jídla ve městě Rafah

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) v úterý oznámil, že pozastavuje distribuci jídla ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy pro nedostatek dodávek pomoci, uvedla agentura AFP. "Distribuce jídla v Rafahu je momentálně pozastavena pro nedostatek dodávek a nejistotu," uvedla UNRWA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy