Evropská unie od soboty zavede kvóty na dovoz oceli

Evropská unie od soboty zavede kvóty na dovoz oceli. EU to dnes oznámila ve svém oficiálním věstníku. Zavedení kvót, které je reakcí na obavy z růstu importu v důsledku amerických cel na ocel, v polovině ledna schválily členské země EU. Dovoz oceli do EU bude podléhat kvótám do konce června 2021.

Opatření se týká 26 produktových kategorií. Jakmile budou kvóty pro jednotlivé kategorie naplněny, začne se na dovoz uplatňovat clo 25 procent, uvedla agentura Reuters.

Evropské sdružení výrobců oceli Eurofer zavedení kvót vítá, Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) ho ale označilo za protekcionistické opatření.

#Steel import restrictions: "These protective measures pose a real risk to the #competitiveness of EU #automobile manufacturers," stated ACEA Secretary General Erik Jonnaert | LEARN WHY: https://t.co/mdkNmlf2zd pic.twitter.com/Or6malVDxd

— ACEA (@ACEA_eu) 31. ledna 2019

Ve Spojených státech loni v březnu vstoupila v platnost nová cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent. To vyvolalo obavy, že zahraniční výrobci oceli se budou snažit přesměrovat svůj export do EU.

Evropská komise, která situaci na trhu s ocelí prošetřila, uvedla, že dovoz oceli do Evropské unie od loňského března výrazně vzrostl. Mezi hlavní vývozce oceli do EU patří Čína, Indie, Rusko, Jižní Korea, Turecko a Ukrajina.

Nová americká cla na dovoz oceli a hliníku v loňském roce vzbudila nelibost u obchodních partnerů Spojených států. Evropská unie měla z placení těchto poplatků prozatímní výjimku, která ale koncem května vypršela. EU proto loni v červnu začala uplatňovat odvetná cla na různé produkty z USA. Podobným způsobem na americká cla reagovali také další významní obchodní partneři USA.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) clo ocel Ekonomika Průmysl

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 44 minutami

před 53 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy