Operátoři napadli u soudu EU stropy na volání do jiných zemí unie

Dva velcí evropští mobilní operátoři, španělská Telefónica a německý Deutsche Telekom, v březnu u unijního soudu napadli směrnici o kodexu pro elektronické komunikace. Ta byla přijata loni v prosinci především s cílem podpořit kvalitní pevné i mobilní připojení v EU. Kromě jiného má ale také už od poloviny května v EU zajistit levnější volání a posílání textových zpráv do jiných členských zemí bloku. Podle informací ČTK přitom ale firmy nepožádaly o pozastavení účinnosti směrnice do rozhodnutí soudního dvora.

"Případy budou posuzovány ve standardním režimu," potvrdil na dotaz ČTK mluvčí soudu. V praxi to znamená, že příslušné jednání se nejspíš ani neodehraje v letošním roce a rozsudek by měl být vynesen nejdříve v létě 2020, pravděpodobněji ale až ve druhé polovině roku. Pokud unijní soud rozhodne ve prospěch firem, velmi pravděpodobně by rozsudek měl retroaktivní účinnost se všemi finančními a dalšími důsledky, které by to mohlo znamenat.

Od 15. května mají v unii začít platit maximální ceny 19 centů (asi pět korun) plus daň za minutu volání do zahraničí a šest centů (asi 1,50 Kč) plus daň za textovou zprávu. Novinka doplňuje už platné zrušení roamingových poplatků za volání ze zahraničí domů, dosud totiž v zásadě platí dvě různé ceny v závislosti na směru přeshraničního hovoru.

Obě společnosti míní, že nová pravidla porušují "principy subsidiarity a proporcionality", tedy, že legislativa na unijní úrovni je v tomto případě zbytečná a právně nepodložená. Jsou podle informací ČTK také přesvědčeny, že jsou zasažena jejich majetková práva i práva na svobodu podnikání. Vadí jim navíc, že prý nebyly dostatečně zhodnoceny důsledky, které bude nový kodex mít.

Muj navrh na snizeni cen po EU, ktere ma zacit platit v pulce kvetna, napadly u Evropskeho soudniho dvora nejvetsi evropsti operatori. Mocna lobby, na kterou jsem narazela celou dobu jednani. Verim ve vitezstvi!https://t.co/cZjerVyJ0W

— Dita Charanzová (@charanzova) 29. března 2019

"Na tvrdý odpor operátorů jsem narážela v průběhu celého projednávání svého návrhu, operátoři odmítali přistoupit na snížení cen, byť si za volání do zahraničí účtují i stonásobky svých skutečných nákladů. Právě přemrštěné ceny za volání do jiné země EU, u nás i 25 korun za minutu, mne motivovaly k tomu, abych se situací zabývala," upozornila česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO), která se na přípravě této části pravidel v minulých měsících výrazně podílela.

Související

Více souvisejících

Mobilní operátoři Soudní dvůr EU Ekonomika Telefonica O2 Deutsche Telekom

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy