Fúze Deutsche Bank a Commerzbank nebude, jednání zkrachovalo

Ze zvažovaného sloučení největší německé banky Deutsche Bank s finančním ústavem Commerzbank sešlo. Šest týdnů trvající rozhovory jejich představitelů skončily bez uzavření dohody, oznámily dnes banky. Krach jednání zdůvodnily prováděcími riziky, náklady na restrukturalizaci a kapitálovými požadavky.

Spojením obou podniků mohla podle agentury Reuters vzniknout třetí největší banka v Evropě po britské HSBC a francouzské BNP Paribas. Společně by podle zpravodajského serveru BBC kontrolovaly pětinu německého bankovního trhu s aktivy typu půjček a investic za 1,8 bilionu eur (46 bilionů Kč).

Fúzi podporovala německá vláda. Podle některých zpráv chtěl německý ministr financí Olaf Scholz vytvořit národního bankovního šampiona. Scholz dnes v reakci na skončení jednání bez dohody uvedl, že "užší spolupráce má smysl jen tehdy, pokud se podnikatelsky vyplatí". Podle německého ministra práce Hubertuse Heila je krok obou bank čistě "soukromým podnikatelským rozhodnutím".

"Ischt Over!" The merger deal between #Commerzbank & #DeutscheBank is over! "Bad banks of the world unite" no longer an option!#Banks #DAX #Frankfurt #ING #UBS Info @CapitalJon @PaulGambles2 @AlastairWinter @mektronik @Halsrethink @jbhearn

— Lars Pellinat (@Lars9596) 25. dubna 2019

Německý stát vlastní v Commerzbank podíl 15,5 procenta a je jejím nejvýznamnějším akcionářem. "Fúze by za současné situace nedávala ekonomický smysl," komentoval rozhodnutí Deutsche Bank a Commerzbank šéf německé bankovní asociace BdB Hans-Walter Peters.

Jednání o sloučení obou bankovních domů znepokojovala odboráře. Jan Duscheck z odborového svazu Verdi v březnu upozornil, že fúze by mohla vést ke zrušení až 30.000 pracovních míst. Deutsche Bank a Commerzbank celkově zaměstnávají více než 140.000 lidí. Rozpaky z možného spojení obou bank vyjadřovali také investoři a regulační orgány.

Obě banky se jen s obtížemi vzpamatovávají z následků finanční krize. Podíl v Commerzbank zůstal německé vládě, která bance kvůli krizi finančně vypomohla.

"Budeme nadále zkoumat všechny možnosti, jak zlepšit dlouhodobou ziskovost a odvody akcionářům, " uvedla Deutsche Bank. Šéf Commerzbank Martin Zielke řekl, že eventuální fúze sice dávala smysl, ale jeho podnik dospěl stejně jako Deutsche Bank k závěru, že případné benefity neospravedlňují další náklady a rizika.

Na zprávu o krachu jednání zareagovaly poklesem o 2,5 procenta akcie Commerzbank, akcie Deutsche Bank naopak o 4,7 procenta zpevnily. Deutsche Bank dnes také zveřejnila odhad hospodářských výsledků. Za první čtvrtletí očekává čistý zisk 200 milionů eur (5,1 miliardy Kč), zatímco analytici počítali s 29 miliony eur.

Související

Sídlo Deutsche Bank

Německá policie provedla razii v Deutsche Bank

Němečtí vyšetřovatelé dnes provedli razii v Deutsche Bank kvůli jejímu možnému selhání v boji proti praní špinavých peněz. Podle zdrojů deníku Handelsblatt je do něj zapojen člen rodiny syrského prezidenta Bašára Asada.
Donald Trump

Od Trumpa se odklání i Deutsche Bank, jeho úvěrový partner

Od amerického prezidenta Donalda Trumpa se po nepokojích v Kapitolu z minulého týdne odklání i největší německá bankovní společnost Deutsche Bank, která je Trumpovým hlavním úvěrovým partnerem. S odkazem na své zdroje to napsal list The New York Times (NYT), podle něhož prezidentova společnost The Trump Organisation čelí po středečních událostech řadě problémů, z nichž by se podle NYT již nemusela plně zotavit. Zprávy stran rozvázání spolupráce banky s Trumpem zatím nekomentovala ani instituce, ani prezident.

Více souvisejících

Deutsche Bank Commerzbank Ekonomika Německo

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 39 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy