Kdy opět poteče z Ruska čistá ropa? Na jednání došlo k dohodě

Dodávky čisté ropy z Ruska ropovodem Družba pro firmu MOL mají být obnoveny do poloviny května. Dohodli se na tom zástupci ruského ministerstva pro energetiku a společností MOL, Slovnaft, Transněfť, Transpetrol a UkrTransNafta na jednání v Budapešti. Tiskové agentuře MTI to řekla maďarská energetická firma MOL.

MOL uvedl, že strany se dohodly na krocích, které mají zajistit kvalitu dodávek ropy odpovídající požadavkům Maďarska a Slovenska. MOL vlastní slovenskou petrochemickou firmu Slovnaft.

Maďarská vláda v úterý schválila částečné uvolnění strategických rezerv ropy pro rafinerii MOL ve městě Százhalombatta na dva měsíce.

Do ropovodu, kterým teče ropa i do České republiky, se minulý měsíc dostala ropa znečištěná organickým chloridem. Ten může poškodit rafinerie. Země napojené na ropovod proto zastavily dovoz ruské ropy.

Ukrajinská společnost UkrTransNaft v úterý uvedla, že očekává, že čistá ropa by mohla do EU dotéct 18. května. UkrTransNaft má na starosti provoz ropovodu Družba na ukrajinském území.

Náměstek ředitele firmy Gomeltransněfť Družba, běloruského provozovatele ropovodu Družba, Andrej Verigo prohlásil, že dodávky ropovodem budou ke konci příštího týdne obnoveny na 60 až 65 procent. Plné obnovení provozu si však vyžádá nejméně šest měsíců. Uvedl rovněž, že prozatím bude zprovozněna pouze jedna větev ropovodu, druhá zůstane mimo provoz a bude v ní uskladněna kontaminovaná ropa. Neupřesnil však, která větev bude v provozu.

Ropovod Družba se v Bělorusku rozděluje na dvě větve - severní vede do Polska a Německa, jižní pak přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Kapacita ropovodu činí až jeden milion barelů ropy denně, což je zhruba jedno procento globální poptávky.

Související

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Více souvisejících

ropa MOL (maďarská síť benzinek) Maďarsko Ekonomika ropovod Družba

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy