Čínu děsí africký mor prasat, zakázala dovoz vepřů a divočáků ze Slovenska

Čína dnes zakázala dovážet ze Slovenska vepře domácí, divoká prasata a produkty z nich, aby zabránila šíření afrického moru prasat. Informovaly o tom čínské celní úřady, které dnes citovala agentura Reuters. Čínské opatření následuje poté, co na Slovensku byly na přelomu července a srpna zaznamenány první dva případy nákazy africkým morem prasat.

S touto vysoce nakažlivou nemocí se potýká i Čína, která je největším producentem vepřového na světě. Od prvního výskytu v srpnu 2018 byl africký mor prasat zjištěn v každé provincii a oblasti pevninské Číny, stejně jako na ostrově Chaj-nan a v Hongkongu.

Minulý týden dovoz vepřového masa ze Slovenska a z Bulharska zakázalo Bělorusko. V Bulharsku už africký mor prasat postihl šest velkochovů, ve kterých muselo být utraceno více než 120.000 vepřů. Experti varují, že Bulharsko možná bude muset zlikvidovat na 600.000 vepřů a že by mohlo přijít o veškerý chov prasat.

S prasečím morem loni mělo velké problémy Rumunsko, které muselo vybít minimálně 400.000 prasat.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus této nemoci nebezpečný.

V České republice se africký mor prasat poprvé objevil v roce 2017. Letos v březnu Evropská komise informovala, že nemoc se v Česku podařilo vymýtit.

Související

Ministerstvo zemědělství

Česká republika se připojuje k celoevropské kampani EFSA proti šíření afrického moru prasat

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) společně s Ministerstvem zemědělství v roce 2023 spojí síly v celoevropské kampani na podporu boje proti africkému moru prasat (AMP). Kampaň #StopASF, která probíhá již čtvrtým rokem, zvyšuje povědomí zemědělců, myslivců a veterinářů v osmnácti evropských zemích včetně České republiky o této nebezpečné nákaze a vyzývá k přijetí opatření k zastavení jejího šíření.

Více souvisejících

africký mor prasat Čína Slovensko Vepři divočáci Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy