Ryanair má starosti v Portugalsku, začala pětidenní stávka

Palubní personál irských nízkonákladových aerolinek Ryanair v Portugalsku dnes vstoupil do pětidenní stávky. Společnost ale cestujícím sdělila, že ovlivněn bude jen menší počet letů. Vláda zaměstnancům nařídila, aby dál zajišťovali alespoň minimum služeb, a vyvarovali se tak chaosu. V Irsku by se stávka podle nařízení soudu konat neměla.

Stávka, kterou v Portugalsku vyhlásil odborový svaz SNPVAC, je první z řady stávek, jež plánují také odboráři v Irsku, Británii a ve Španělsku. Uskuteční se rok poté, co stávky za platy a pracovní podmínky firmu Ryanair donutily zrušit stovky letů. Ryanair je největším nízkonákladovým dopravcem v Evropě.

Ryanair v úterý uvedl, že menší změny letového řádu by se měly dotknout jen nízkého počtu letů z Portugalska a že zákazníci, kterých se to týká už byli informováni. Na letištích v Lisabonu, Portu a Faru nejsou hlášena žádná zpoždění ani zrušení letů, uvedla agentura Reuters.

Vedení aerolinek tvrdí, že od loňských stávek nastal významný pokrok a že kolektivní smlouvy byly uzavřeny s řadou odborů zastupujících piloty v celé Evropě. Podle svazu SNPVAC ale Ryanair odmítl dodržovat protokol podepsaný loni v listopadu, který obsahuje výplatu za dovolenou, 22 dní dovolené za rok a plné dodržování portugalského rodičovského práva.

Na vrcholu rušné letní sezony portugalská vláda nařídila, aby Ryanair a jeho zaměstnanci dál zajišťovali alespoň minimum služeb. Svaz SNPVAC uvedl, že požadavek na zajištění minimálních služeb je urážlivý a že podkopává právo na stávku.

Belgické odborové svazy CNE a ACV PULS svým členům v úterý oznámily, aby nevyhověli žádosti Ryanairu o personální zabezpečení letů zasažených stávkou v Portugalsku. V podobném duchu se vyjádřily také španělské odbory STICPLA.

Irský vrchní soud dnes vydal příkaz, podle něhož má Ryanair zabránit pilotům základny v Dublinu ve stávce. Společnost se na soud obrátila kvůli irské odborové organizaci Forsa/IALPA. Piloti chtějí stávkovat 48 hodin ve čtvrtek a v pátek, uvedl Reuters.

Právní zástupce Ryanairu soudu řekl, že organizace Forsa nedovolila, aby byl mediační proces dokončen před oznámením stávky. Tvrdil také, že stávka by byla v rozporu s dohodou, kterou loni Ryanair uzavřel s odboráři.

Irské odbory IALPA, jejichž mateřskou organizací je Forsa, zastupují asi 180 pilotů dublinské základny, kteří jsou přímými zaměstnanci Ryanairu.

Související

RyanAir

Letadlo Ryanair z Katovic do Atén doprovázely stíhačky kvůli bombové hrozbě

Dva řecké stíhací letouny F-16 dnes doprovázely letadlo společnosti Ryanair mířící z polských Katovic do řeckého hlavního města Atén. Učinily tak z preventivních důvodů poté, co byla nahlášena hrozba bombového útoku na palubě, napsala agentura AFP. Letoun s více než 190 lidmi na palubě odpoledne bezpečně přistál na mezinárodním letišti v Aténách. Poplach byl planý.
Boeing 737-800 společnosti RyanAir

Šéf Ryanairu: Pilot letu, který byl odkloněn do Minsku, neměl na výběr

Pilotovi letu společnosti Ryanair, který byl v květnu po zásahu běloruských úřadů odkloněn ze své trasy Atény-Vilnius do Minsku, nebylo umožněno spojit se s aerolinkami, aby se s nimi poradil o nouzovém přistání, uvedl generální ředitel letecké společnosti Michael O'Leary. Poté, co dispečeři pilota upozornili na vážnou hrozbu bombovým útokem, neměl na výběr a musel se podřídit jejich výzvám, vysvětlil podle stanice BBC O'Leary parlamentnímu výboru pro dopravu.

Více souvisejících

RyanAir portugalsko stávka irsko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

včera

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

včera

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

včera

včera

včera

včera

včera

Putin učinil osudové rozhodnutí: Zaútočí na NATO a tyto země, varují experti

Každý se toho bojí, nikdo tomu nevěří, ale rozhodnutí již padlo. Vladimir Putin zaútočí na NATO. Otázkou je kdy. Píše německý list Bild s odvoláním na experty na obranu a bezpečnost.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy