Pravicový volič je inteligentnější, říká ekonom

Praha - Richard Sulík na sebe výrazně upozornil na začátku tisíciletí jako architekt slovenské daňové reformy. Podle jednoho tamějšího politika ostatně „jeho“ rovná daň byla „nejlepší bezplatná reklama na Slovensko“. V roce 2010 dostal svou stranu do vlády. O rok a půl vládu shodil, nelíbil se mu mechanismus záchrany slabých evropských ekonomik. A jak říká, kompromisy dodnes nejsou jeho silná stránka.

Co vás baví na politice?

Možnost měnit pravidla a vnášet víc svobody do naší společnosti. Typický politik žije v utkvělé představě, že ví, jak by měli žít ostatní. Já si to nemyslím. Podle mého by se měl stát vměšovat jen do naprosto nevyhnutelných věcí. Armáda a policie nebo povinná školní docházka na základě dobrovolné dohody nevzniknou, stejně jako základní míra solidarity. Proto je tu stát. Všechno ostatní je nad plán. Proč by stát měl mít vlastní firmy, určovat obchodníkům otvírací dobu a tak dále. Mým posláním v politice je prosazovat právě tento názor.

Vy jste se na dráhu politika vydal až poté, co jste stal úspěšným podnikatelem. Co si myslíte o kariérních politicích, kteří nikdy nepracovali v soukromé sféře nebo nepodnikali?

Jsou politici, kteří se celý život zašívají v parlamentě, náš Fico třeba navíc ještě ve Štrasburku. Víte, že Fico byl zástupcem Slovenska na Evropském soudním dvoře?

Ne.

Ze čtrnácti soudních sporů, ve kterých zastupoval Slovenskou republiku, nevyhrál ani jediný! A takový člověk nám dnes vládne. To je hanba! Ale zpět k vaší otázce. Podle mého je to špatně především proto, že takoví lidé nemají ani špetku zodpovědnosti. Navíc, protože nic jiného nezažili, vnímají stát jako jediné dobro, jediný nástroj pro řešení problémů. Zkrátka typičtí socialisté. Taky je docela pravděpodobné, že na podnikání neměli tito pánové ani odvahu, ani schopnosti.

Jak s takovými lidmi vycházíte? Politika je přece jen hodně o kompromisech...

Já se s takovými lidmi zkrátka nebavím. Třeba s Ficem jsem naposledy déle hovořil na večeři v červenci 2010. Od té doby jsme spolu pár slov prohodili maximálně pětkrát. Mnohem víc času strávím diskutováním s kolegy z opozice. I tyhle debaty jsou ale velmi vyčerpávající. Nepřítelem pravice na Slovensku není paradoxně Fico, to je jen soupeř, nepřátelé sedí na koaliční radě opozičních stran. A za tím si stojím. Všichni vám dokolečka opakují, jak důležitá je důvěra, jak musíme společně táhnout za jeden provaz – a mezitím vám za zády vrážejí kudlu do zad, lžou a pomlouvají. Obraz slovenské politiky je bídný.

U nás v Česku to není o mnoho jiné...

... co mám možnost sledovat, tak bych spíš řekl, že je to úplně stejné.

Přitom po posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 to pro pravici vypadalo nejlíp za mnoho let. Jenže pak se odkryla pravá tvář Věcí veřejných a TOP 09 se vydala cestou zvyšování daní...

... před vámi jsem se tu setkal s jedním vaším kolegou, který přišel se zajímavým konceptem. Tvrdí, že pravicové strany okrádají střední třídu. A já s ním musím souhlasit. Zatímco Věci veřejné zklamaly morálně, TOP 09 zklamala programově. Nad Bártou jsem zlomil hůl, když vyšlo na povrch, že plánoval ovládnutí státního byznysu v oblasti ostrahy. Bylo to pro mě obrovské zklamání.

Čím to je, že jak na Slovensku, tak v České republice dominuje levici jedna silná strana, zatímco pravice je rozdrobená do menších subjektů?

Z části to je proto, že pravicový volič je inteligentnější a nesedne na lep rozdavačným slibům. Neoblbne ho ani to, že si na sebe občas vezmete směšný červený plášť a jdete v něm podepsat smlouvu nebo že uděláte tisíc kliků za půl hodiny.

Jako malý klučík – připomíná mi to takové to pubertální předvádění se, kdo má většího pindíka. Na tohle zkrátka pravicový volič neslyší, zajímají ho řešení. Má své vlastní představy o životě a nechce, aby mu stát diktoval, jak má žít. Chce svobodu, a tím pádem je mu protivná uniformita. Proto je úkol sjednotit pravici tak obtížný. Na druhou stranu ale musím připustit, že pravici chybí po odchodu Dzurindy vůdce.

A co vy?

Nenene, to určitě ne.

Proč?

Spíš se vidím jako člověk, který předkládá funkční řešení. Nejsem všelidový politik ani sjednotitel a už vůbec ne otec národa a celá ta omáčka okolo. Navíc po třech letech v politice nemám ani zdaleka dost zkušeností a nejsem správný machiavellista, technolog moci. K tomu všemu velmi nerad dělám kompromisy. Pokud bych je dělal, ztratím ideály. A kdybych ztratil ideály, neměl bych proč dál v politice působit.

Když jsme u těch kompromisů, nedá mi to, abych se nezeptal, zda byste se s odstupem času zachoval stejně a nepodpořil euroval.

Jasně! Úplně a bez váhání.

I s tím, že byste věděl, že tím způsobíte pád vlády a nástup Roberta Fica k moci?

Ano. A dnes už by i Iveta Radičová a ostatní koaliční partneři věděli, že si musí dát dobrý pozor na to, zda nás opravdu chtějí primitivně vydírat a intrikovat proti nám. Věřím, že by to byli právě oni, kdo by do toho dnes nešli.

Jaký měla Radičová motiv spojit hlasování o Evropském fondu finanční stability s hlasováním o důvěře vlády?

Dzurinda ji k tomu dotlačil. Proč? To je otázka na ní. Počkejte, ukážu vám jeden dnešní titulek [Richard Sulík mi na svém tabletu ukazuje článek slovenského deníku Sme, kde je otištěná SMS, kterou mu poslala bývalá slovenská premiérka den před hlasováním. Stojí v ní: „Dohodli sme sa, že budeme rokovať. A nespájam to s dôverou vláde, čo bola vaša požiadavka. Nepodpisujem sa pod návrat Fica."]. A nakonec to stejně spojila. Den! Den před pádem vlády mi Radičová slíbila, že do toho nepůjde. Jak to dopadlo, už víte. Už jen proto bych se ve stejné situaci zachoval úplně stejně.

Vystoupil byste z Evropské unie, pokud byste měl tu možnost?

Ne. Bylo by to špatné rozhodnutí. Musíme hájit národní zájmy a jasně deklarovat, co je pro nás dobré a co špatné, ale základní myšlenka Evropské unie – volný pohyb kapitálu, zboží a lidí – je skvělá myšlenka. Dokud se Unie věnovala téhle základní tezi, tak šla kupředu. Dnes Unie zaměstnává šedesát tisíc úředníků, jejichž jediným posláním je den co den obhajovat svou existenci. Nevylévejme tedy s vaničkou i dítě, ale prosazujme návrat ke kořenům.

A z eurozóny?

Kdybych měl křišťálovou kouli a věděl, co nás čeká, určitě bych do eurozóny nevstupoval, při tehdejším stupni poznání bych to jako špatné rozhodnutí nehodnotil. Přesto bychom ani z eurozóny neměli vystupovat. Měli bychom ale na takový scénář připravit. Pokud vystoupí Německo, musíme být připraveni.

Za jakých okolností si to dokážete představit?

Stačí k tomu jediné. Politická vůle. V takovýchto situacích se ukazují závažné nedostatky demokracie. Žili jsme si nad poměry, rozdávalo se a politici nám tvrdili, že stát nemůže zkrachovat, a lidé házeli lístky do uren jak šílení – hlavně, že se máme dobře. Na druhou stranu síla demokracie spočívá v tom, že se všechno může změnit. A takové názory jsou slyšet stále hlasitěji.Celý článek zde

Související

Robert Fico

První reakce politiků: Smer mlčí, Hlas chce rozhodovat o koalici

Předčasné parlamentní volby na Slovensku dopadly jinak, než avizovaly první exit polly. Vítězem je Smer-SD, ovšem na vyjádření Roberta Fica se stále čeká. Zásadní stanovisko nepřednesli ani zástupci Progresivního Slovenska. Optimismus zavládl u Hlasu, jehož členové se domnívají, že rozhodnou o budoucí koalici. 

Více souvisejících

Richard Sulík

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Tomáš Řepa (použito se svolením T. Řepy)

Blížíme se k přímému angažmá zemí NATO na Ukrajině, říká expert pro EZ po summitu. Rusům doporučuje se zamyslet

Bezpečnostní expert Tomáš Řepa s Univerzity obrany v Brně v rozhovoru pro EuroZprávy.cz bilancoval možné důsledky mírového summitu ve Švýcarsku, který se konal během uplynulého víkendu. „Největší země světa by se měla zamyslet spíše nad tím, proč potřebuje další území navíc, když jejím obyvatelům se skutečně dobře nežije a mnohá místa jsou spravována mírně řečeno neefektivně,“ říká.

před 2 hodinami

Evan Gershkovich

Rusové už mají termín soudu s Gershkovichem. Začne ještě tento měsíc

Rusko zahájí soud s Evanem Gershkovichem, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, už příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi. Informovala o tom ruská agentura RIA Novosti. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Letní počasí

Tropické počasí přinese teploty nad 30 stupňů i bouřky

V Česku začal nový pracovní týden, který by měl přinést tropické teploty nad 30 stupňů. Vyplývá to z tvrzení meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na sociální síti X. V druhé polovině týdne budou zároveň hrozit bouřky. 

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: První remíza v turnaji. Dánové neudrželi vedení proti Slovincům

Gólově nejchudší zápas v dosavadním průběhu Eura v Německu a zároveň první remíza turnaje. Tak se dá popsat utkání skupiny C mezi Slovinskem a Dánskem. To skórovalo jako první a symbolicky se o to postaral Christian Eriksen, který se tak po 1100 dnech od kolapsu na minulém Euru 2021 opět představil v tom nejlepším, protože skóroval. Jeho branka však ke třem bodům pro Seveřany nestačila, jelikož ve druhé půli to byli Slovinci, kteří čím dál více tlačili soupeře a nakonec to vyústilo ve vyrovnání zásluhou Janži v 77. minutě. Přestože na obou týmech bylo ke konci duelu vidět, že by chtěli víc než bod, další branka už v zápase nepadla.

včera

Aktualizováno včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Nizozemsko se na první tři body nadřelo. Duel s Polskem muselo otáčet

V neděli svými dalšími třemi zápasy pokračuje evropský fotbalový šampionát v Německu. V prvním z duelů se představili Nizozemci, jejichž fanoušci vytvořili alespoň pro nedělní odpoledne z Hamburku nizozemské město. Hnáni obrovskou podporou se svěřenci kouče Ronalda Koemana vydali za prvními třemi body v souboji s Polskem. To se pro změnu muselo obejít bez své největší hvězdy Roberta Lewandowského, jenž se krátce před šampionátem zranil. Pro tento zápas ho nahradil Adam Buksa a právě on otevřel skóre. I když Nizozemci tak efektivní zprvu nebyli, nakonec stav otočili, když ještě v první půli skóroval Gakpo a v závěru dokonal obrat Weghorst.

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini naznačil, co očekává od červnové návštěvy Česka

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini v diskusním pořadu veřejnoprávní televize RTVS prozradil, že český protějšek Petr Pavel vnímá blížící se Pellegriniho návštěvu Česka jako možná symbol usmířen mezi oběma zeměmi po březnovém přerušení mezivládních konzultací. Pellegrini dorazí do Prahy 26. června. 

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Dálnici D11 dnes opakovaně uzavřel požár kamionu.

Na dálnici D11 ve směru na Prahu komplikoval provoz od nedělního rána až do odpoledne požár kamionu. Komunikace musela být kvůli zásahu záchranných složek i následným úklidovým pracím opakovaně uzavírána. Událost se obešla bez zranění. 

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Ani nejrychlejší gól v historii ME Albáncům nestačil. Itálie otočila a vyhrála 2:1

Do fotbalového turnaje v Německu vstoupili v sobotu večer i obhájci titulu evropských šampionů Italové. Pro ně začal duel s Albánci velkým šokem, když už po 23 vteřinách po chybně vhozeném autovém vhazování skóroval Bajrami. Dalších patnáct minut však fotbalistům z Apeninského poloostrova stačilo bohatě na to, aby tento nepříznivý stav otočili, o což se postarali Bastoni a Barella.

včera

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy