Návod, jak nedanit v ČR a odstěhovat se do Monaka

Praha/Monako - Petra Kvitová platí daně v Monaku a třeba takový poslanec Stanislav Huml to považuje za nemorální. Součástí monackého daňového ráje můžete být ale i vy stanout po boku tenistů či lobbisty Rittiga. Jak na to?

Se stěhováním do Monaka to není tak složité, chce to "jen" základní kapitál. Hodně kapitálu. Stěhování do Monaka prostě není pro chudáky, kteří si z výplaty uškudlí pár tisícovek.

Monacké knížectví nezná žádné přímé daně. Pro české firmy, které zde mají své sídlo, existuje pouze jedna výjimka - získávají-li více než 25 % ze svého obratu mimo území knížectví nebo tvoří-li základ jejich podnikání prodej průmyslových patentů či autorských práv. V těchto případech platí daň ve výši 33, 33 % ze zisku. Jinak společnosti opravdu žádné daně neplatí.

Občané, kteří nejsou podnikateli, jsou na tom ještě lépe. Ti neplatí žádné daně s výjimkou dědických a z převodu majetku.

Výše těchto daní činí:

- v linii přímých příbuzných: 0 %

- mezi bratry a sestrami: 8 %

- mezi strýci a bratranci: 10 %

- mezi příbuznými: 13 %

- mezi cizími osobami: 16 %

Jak vstoupit do Monaka?

Podmínky pro vstup a pobyt v Monaku v délce do tří měsíců:Všichni cizinci kromě Francouzů musí předložit platný pas.

Podmínky pro vstup a pobyt v Monaku delší než 3 měsíce:

Členové států EU jsou zproštěni vízové povinnosti. K tomu, aby získali povolení k pobytu, musí na cizinecké policii na adrese 3 rue Louis Notari v Monaku předložit následující doklady:

* výpis z trestního rejstříku nebo místopřísežné prohlášení o tom, že jste nikdy nebyl odsouzen

* pracovní smlouva potvrzená monackým pracovním úřadem nebo jiný doklad o zaměstnání

* lékařské potvrzení

* dvě aktuální fotografie

* nájemní smlouva nebo doklad o ubytování (nebo potvrzení o vlastnictví by­tu)

* cestovní pas

Chcete koupit v Monaku nemovitost?

S původním majitelem se odeberete za státním notářem a sepíšete kupní smlouvu. Pak je nutná dvojí registrace - na místním katastru nemovitostí a pak na finančním úřadě. Po zaplacení kupní ceny, daní a poplatků je na nového majitele převeden "vlastnický titul" k nemovitosti a třeba právě vy jste se stali oficiálními majiteli luxusní adresy.

Při koupi bytu v Monaku zaplatíte následující poplatky:

* registrační a notářské poplatky činí 9 % prodejní ceny

* poplatky zprostředkovatelům činí 3 % + DPH z prodejní ceny

* na rezervaci bytu je třeba zaplatit zálohu ve výši 10 % prodejní ceny

* zbývající částku, stejně jako shora zmíněné poplatky, kupec zaplatí až po podepsání kupní smlouvy před státním notářem

Pronajmete-li si v Monaku byt, je třeba zaplatit následující poplatky:

3 měsíční nájmy (splatné čtvrtletně předem)

tříměsíční záloha na poplatky za služby (splatná čtvrtletně předem)

záloha ve výši 3 měsíčních nájmů

registrace nájmu (1 % nájemného za první rok + poplatky)

poplatky zprostředkovatelům činí 10 % nájemného za první rok

Kolik stojí nemovistost v Monaku?

Cena bytu typu české garsonky nebo 1+1 o ploše nejméně 60 m2 začíná na 0,5 mil. euro a končí v pásmu 1,2 mil., má-li např. terasu o 40 – 60 m2.

Byty typu 2 až 4+1 začínají na 750 000 euro a končí i v pásmu 2 mil. euro, někdy i více. Chcete-li si koupit vilu, počítejte podle portálu mesec.cz s částkou začínající od 1,2 až 1,5 mil. euro. Výjimkou nejsou vily ani kolem 5 milionů euro.

Související

Max Verstappen

F1: Monackou deštivou "ruletu" vyhrál Verstappen před Alonsem a Oconem

Max Verstappen si po náročném závodě v dešti připsal cenné vítězství Velké ceny Monaka, což mu poskytlo náskok 39 bodů v celkovém hodnocení mistrovství světa. Fernando Alonso skončil na druhém místě s monopostem Aston Martin a cenného ódiového umístění si cení i Esteban Ocon, který získal třetí pozici pro Alpine. Lewis Hamilton a George Russell obsadili čtvrté a páté místo pro tým Mercedes.
Švýcarsko, ilustrační foto

Švýcarsko poruší neutralitu, uvalí sankce. Finsko poskytne Ukrajině zbraně

Švýcarsko přijme sankce proti ruským činitelům a firmám po vzoru postihů Evropské unie a zmrazí také jejich majetek, oznámila dnes švýcarská vláda. Alpská země v posledních dnech lavírovala mezi tradiční neutralitou a solidaritou se Západem a dnešní rozhodnutí je pro ni velice nezvyklé, poznamenávají média.

Více souvisejících

Monako Daně

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

Policie obvinila řidiče kamionu kvůli tragické sobotní nehodě na D1

Policie obvinila řidiče kamionu ze zavinění sobotní tragické nehody na dálnici D1. Muži hrozí v případě odsouzení až šestiletý trest odnětí svobody. Ve směru do Polska se včera srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy