Jaképak sankce. Americký gigant Exxon Mobil zahájil vrtné práce v Rusku

Soči - Americký ropný gigant Exxon Mobil zahájil dnes ropné vrtné práce v ruské polární oblasti navzdory sankcím uvaleným na jeho ruského partnera Rosněfť. Vysloužil si za to uznání a pochvalu od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Sankce Spojených států vůči Rusku kvůli ukrajinské krizi nemají zastavit společné projekty ruských a amerických společností. Nicméně mají za cíl odstřihnout Rosněfť od přístupu k penězům ze Západu a zakazují přístup k moderním technologiím."Dnešní komerční úspěch je vedený efektivní mezinárodní spoluprací," řekl Putin při videokonferenci s generálním ředitelem Rosněfti Igorem Sečinem a hlavním manažerem firmy Exxon Mobil v Rusku Glennem Wallerem. "Podniky, včetně ruských a zahraničních společností, si to dokonale uvědomují a navzdory určitým současným politickým problémům převažují pragmatismus a zdravý rozum a jsme potěšeni, když to slyšíme," dodal.Exxon kvůli zahájení prvního vrtu v Karském moři přivezl ropné zařízení z Norska. Jeho rozhodnutí je považováno za vyslovení důvěry v Rosněfť, kterou řídí Putinův blízký přítel Sečin, na kterého rovněž dopadly sankce Washingtonu."My samozřejmě vítáme tento přístup (ke spolupráci) a z naší strany jsme otevřeni rozšíření naší spolupráce," prohlásil Putin. "Jsem přesvědčen, že společné projekty mezi Rosněftí, firmou Exxon Mobil a dalšími společnostmi budou přínosem pro naše národní hospodářství, přispějí k posílení globální energetické situace," uvedl.Waller, který mluvil rusky, dodal, že firma chce i nadále v Rusku působit. "Naše spolupráce je dlouhodobá. Vidíme zde velké možnosti a jsme připraveni zde, s vaším souhlasem, pracovat."USA a Evropská unie zavedly vůči Rusku řadu sankcí, od zmrazení majetku po zákaz vydávání víz pro podnikatele a úředníky blízké Putinovi, aby omezily ruským státním bankám napojení na západní kapitál. Moskva odpověděla na sankce zákazem dovozu potravin z USA, EU, Austrálie, Kanady a Norska. Premiér Dmitrij Medveděv rovněž pohrozil dalšími odvetnými opatřeními v případě, že Západ přistoupí k dalším sankcím vůči Rusku, napsala agentura Reuters.ExxonMobil, mini vizitka

ExxonMobil (ExxonMobil Corporation) je nadnárodní korporace se sídlem ve městě Irving, státě Texas, Spojené státy americké, která podniká v těžebním průmyslu. Zpracovává a těží ropu a zemní plyn, vedle toho vyrábí maziva a petrochemické výrobky. CEO společnosti, která má kolem 80 tisíc zaměstnanců, je Rex W. Tillerson.

Ve své současné podobě vznikla 30. listopadu 1999 sloučením koncernů Exxon a Mobil, historicky se ale jedná o přímého „potomka" Standard Oil company Johna D. Rockefellera.

Ke konci roku 2007 měla rezervy ekvivalentní 72 mld barelů ropy (14. největší zásoby na světě). Vlastní 38 ropných rafinérií ve 21 zemích, které dohromady denně vyprodukují 6,3 milionu barelů rafinovaných ropných produktů.

Je největší z tzv. supermajors (do češtiny překládáno jako „šest extra významných společností, s průměrnou denní produkcí (za rok 2008) o hodnotě 3,921 milionu BOE (barrels of oil equivalent), což představuje asi 3 % celosvětové produkce.

Související

Více souvisejících

Rusko Exxon Mobil ropa

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 20 minutami

před 54 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy