Berlín otevřel nové letiště Willyho Brandta, přistála na něm první dvě letadla

S devítiletým zpožděním se dnes otevřelo nové berlínské letiště Willyho Brandta. Nový letecký uzel jako první přijal dva stroje společností Lufthansa a easyJet, které přistály takřka souběžně. Proti zprovoznění terminálu 1, který je středobodem nového letiště, dnes demonstrovaly stovky klimatických aktivistů a také lidí nespokojených s hlučností letecké dopravy.

Na jižní dráhu, která bude uvedena oficiálně do provozu až 4. listopadu, nejprve dosedl zvláštní let easyJet s kódem EJU 3110 z berlínského Tegelu. Číslice 3110 odkazuje na 31. října. Jen několik minut poté na severní ranveji přistál zvláštní let Lufthansy z Mnichova. 

For 46 years, it was Berlin's gateway to the world. But as the German capital's new BER airport finally opens after an 8-year delay, it's time to bid goodbye to Tegel.https://t.co/OlS3cys4zc pic.twitter.com/2fh22ZMx8A

— DW News (@dwnews) October 31, 2020

"S letištěm Willyho Brandta dostává východ Německa leteckou infrastrukturu, která je dobrým základem pro nadcházející desetiletí. Na tento den museli lidé v regionu hlavního města dlouho čekat," řekl dnes šéf letiště Engelbert Lütke Daldrup. Radost z otevření vyjádřil i braniborský premiér Dietmar Woidke: "Mám radost, že letiště je konečně v provozu."

"Letiště Berlín Braniborsko je připojeno k síti. Pro metropolitní region, především pro Berlín, je tento důležitý krok spojen s velkými změnami, neboť za pár dní se uzavře letiště Tegel," prohlásil berlínský primátor Michael Müller, který použil oficiální jméno letiště. To zní Letiště Willyho Brandta Berlín Braniborsko.

Německý ministr dopravy Andreas Scheuer uvedl, že doufá, že nové letiště přiroste Berlíňanům k srdci tak, jako se to podařilo Tegelu. Dodal, že si přeje, aby se letiště Willyho Brandta stalo mezinárodním dopravním uzlem.

Již v pátek byla na letišti odhalena zeď s citátem někdejšího západoněmeckého kancléře Willyho Brandta, po němž je vzdušný přístav pojmenován. "Pokud bych měl říct, co je pro mě vedle míru nejdůležitější, pak bych odpověděl, že svoboda," prohlásil Brandt v roce 1987, když odcházel z čela sociální demokracie SPD. Tento citát nyní vítá pasažéry v terminálu 1.

O rozruch se dnes dopoledne na letišti postarali klimatičtí aktivisté, kteří zablokovali vstup k terminálu 1. Několik demonstrantů se také na lanech spustilo z ochozů u letiště. Další protesty jsou svolány do centra Berlína i k Tegelu.

Německou metropoli doposud obsluhovala dvě letiště - Tegel na severozápadě a Schönefeld na jihovýchodě. Zatímco na Tegelu kvůli koronaviru již tak omezený provoz definitivně skončí 8. listopadu, Schönefeld, nyní pojmenovaný jako terminál 5 letiště Willyho Brandta, bude sloužit nízkonákladovým aerolinkám. V budoucnu po dokončení plánovaného terminálu 3 vedle terminálu 1 se počítá s jeho uzavřením. Zda se tak stane kolem roku 2030, jak se původně předpokládalo, není ovšem kvůli krizi jasné.

Terminál 5, tedy původní Schönefeld, není s ústředním terminálem 1 spojen pěší cestou, cestující tak musí využít železnici či autobus.

Nové letiště, které leží na jihu německé metropole na braniborském území, se začalo budovat před 14 lety. Zprovoznění bylo původně plánováno na rok 2011, ale termín byl několikrát odložen. Stavba zatím přišla podle médií nejméně na deset miliard eur (274 miliard korun).

Související

Letiště Václava Havla Praha Analýza

Pražské letiště patří v Evropě k nejvíce zasaženým koronakrizí

Dopady koronavirových opatření na evropská letiště jsou značné, k těm nejvíce zasaženým patří i Letiště Václava Havla v Praze. Tomu počet cestujících v březnu meziročně klesl o více než 800.000, což je zhruba o 65 procent. Velkým problémům ale čelí i regionální česká letiště. Pražské letiště zatím stát o pomoc žádat nebude, přibližně do konce léta bude náklady platit z rezerv a pak požádá o vlastní úvěr.
Ilustrační foto

Další oběť koronaviru? Berlín uzavře letiště Tegel. Možná navždy

Německo v polovině června přechodně uzavře nejdůležitější berlínské letiště Tegel. Dnes se na tom dohodla centrální vláda se spolkovými zeměmi Berlín a Braniborsko. Kvůli koronaviru letiště obsluhuje málo pasažérů a většina terminálů je mimo provoz. Podle listu Handelsblatt se Tegel už možná znovu neotevře nikdy.

Více souvisejících

Letiště Berlín Lufthansa letadla, letectví Ekonomika Německo

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 6 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy