Boris Johnson slíbil velké investice, odmítá šetření jako v roce 2008

Britský premiér Boris Johnson slibuje velké investice do zdravotnictví, školství a výstavby silnic. Chce tak podpořit ekonomiku, která se vlivem koronavirových opatření dostala do recese. Johnson se tak odmítl vrátit k šetření, které následovalo po finanční krizi z roku 2008.

V rozhovoru s listem Daily Mail také řekl, že Británie se vrátí zpět na někdejší hospodářskou úroveň pomocí již existujících, ale zatím neuskutečněných projektů. "Naučili jsme se, že jednat se musí rychle. Zajistíme, abychom měli dostatek plánů na pomoc lidem, jejichž pracovním místa zanikla, aby se jim dostalo potřebných příležitostí," řekl Johnson. V čele pracovní skupiny, která má projekty určit a urychlit, stojí ministr financí Rishi Sunak.

Očekává se, že britský premiér plán výdajů oznámí v úterý. Slib investic přichází v kritickou chvíli - britská ekonomika se totiž v dubnu propadla o rekordních 20,4 procenta. Za dva měsíce se tak fakticky vymazalo 18 let ekonomického růstu, poznamenala agentura Bloomberg.

Koronavirová krize podnítila debatu mezi vládnoucími konzervativci, kteří sice po desetiletí hájí volný trh, rozpočtovou obezřetnost a jsou proti zásahům státu, ale nyní do záchrany ekonomiky vloží přes 130 miliard liber (3,8 bilionu Kč).

Británie se připravuje i na citelný nárůst počtu lidí bez práce. Ekonomové podle agentury Bloomberg očekávají, že míra nezaměstnanosti dosáhne ve třetím čtvrtletí osmi procent, což by znamenalo dvojnásobek nynějšího stavu. Počet lidí bez práce by se tak zvýšil asi o 1,4 milionu na 2,7 milionu nezaměstnaných, nejvíce od roku 1994.

Program vládní podpory zaměstnanců, kteří kvůli karanténním opatřením skončili na nucené dovolené, má trvat do října. Ministr Sunak v pátek v rozhovoru s televizí Bloomberg řekl, že program nemůže pokračovat donekonečna. Naznačil však, že se počítá s další, cílenější podporou odvětví nejvíce zasažených pandemií.

Někdejší šéf labouristů Ed Miliband dnes vyzval, aby program vládní podpory pokračoval i po říjnu. Vláda podle něj dělá věci, které komplikují situaci v těch částech hospodářství, které se ještě nemohou otevřít.

"Nebudeme-li jednat, bude nás to stát víc, než pokud jednat budeme," konstatoval Miliband v televizi BBC. Uvedl také, že se obává míry nezaměstnanosti porovnatelné s obdobím za premiérky Margaret Thatcherové. Počet nezaměstnaných tehdy vyvrcholil v roce 1984, kdy bylo v Británii 3,3 milionu lidí bez práce.

Související

Více souvisejících

Boris Johnson Velká Británie investice Ed Miliband (lídr britských labouristů) Ekonomika Rishi Sunak

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy