Cestovní ruch ustrnul. Do Španělska zatím přijelo o 98 procent méně turistů než loni

Do Portugalska v červnu přijelo v meziročním srovnání o 96 procent méně turistů, v případě Španělska byl pokles ještě větší a dosáhl 97,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnily statistické úřady těchto dvou zemí Pyrenejského poloostrova. Důvodem dramatického poklesu je podobně jako v případě dalších zemí pandemie nemoci covid-19.

Do Španělska, které patří v celkových počtech nakažených koronavirem SARS-CoV-2 i podle počtu úmrtí v souvislosti s covidem-19 mezi tucet nejhůře zasažených zemí, v červnu přijelo necelých 205.000 turistů. Loni v červnu to podle deníku La Vanguardia bylo 8,8 milionu.

Nejvíce turistů přijelo v červnu do Španělska z Francie (téměř 65.000), druzí byli Němci (33.740). Nejnavštěvovanějším regionem bylo Katalánsko, které je přitom v této pandemii druhou nejvíce zasaženou oblastí Španělska. Do tohoto přímořského regionu, jehož metropolí je Barcelona, dorazila více než třetina (37,4 procenta) z celkového počtu turistů, kteří v červnu přijeli do Španělska. Až třetí - za Valencií - byly v tomto srovnání Baleárské ostrovy.

Také Portugalsko zaznamenalo kvůli pandemii covidu-19 v posledních měsících dramatický propad v zahraniční návštěvnosti. V červnu to bylo v meziročním srovnání o 96 procent, když do země přicestovalo zhruba 201.000 turistů, uvedl dnes místní statistický úřad.

Související

Více souvisejících

Španělsko Turisté cestovní ruch portugalsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 8 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 9 hodinami

Blinken kritizuje Izrael: Zabíjíte civilisty, ale vůdce Hamásu jste neutralizovat nedokázali

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli kritizoval postup Izraele ve válce v Pásmu Gazy. Izraelská taktika podle něj způsobila velký počet civilních obětí, ale nedokázala neutralizovat vůdce hnutí Hamás. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy