Dieselgate: Soud zastavil řízení s bývalým šéfem VW obviněným z manipulace

Soud v německém Braunschweigu zastavil trestní řízení s bývalým šéfem německého automobilového koncernu Volkswagen Martinem Winterkornem, které se týkalo manipulace s akciovým trhem v souvislosti s emisním skandálem podniku. Winterkorna nicméně stále čeká soudní proces, ve kterém kvůli emisní aféře čelí obvinění z podvodu, informují dnes tiskové agentury.

V zastaveném trestním řízení čelil Winterkorn obvinění, že investory včas neinformoval o důsledcích falšování údajů o emisích. Soud zastavení řízení zdůvodnil předpokladem, že postih by byl v tomto případě mnohem menší než v procesu, který se týká podvodu. "Usvědčení z manipulace s trhem by nevedlo k výraznému zvýšení celkově vyměřeného trestu," cituje soud agentura Reuters.

Proces týkající se podvodu je podle agentury DPA plánován na konec února. Státní zastupitelství v Braunschweigu obžalovalo Winterkorna z podvodu předloni v dubnu. Loni v září pak soud dospěl k závěru, že proti Winterkornovi existuje dostatečné podezření ze spáchání podvodu, takže se rozhodl schválit začátek soudního procesu. Označil za vysoce pravděpodobné, že bývalý šéf Volkswagenu bude shledán vinným.

Třiasedmdesátiletý Winterkorn bude podle zářijových informací čelit mimo jiné obviněním z organizovaného obchodního podvodu. Podle tehdejšího sdělení soudu byli kupci některých automobilů z koncernu Volkswagen oklamáni, protože jimi zakoupené vozy byly vybaveny softwarem pro manipulaci s emisemi. Soud rovněž dospěl k závěru, že těmto kupcům vznikla finanční škoda, a to v úhrnné hodnotě stovek milionů eur.

Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku nainstaloval zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě. Skandál už automobilku stál desítky miliard eur. Winterkorn krátce po odhalení skandálu odstoupil z funkce šéfa podniku.

Související

Volkswagen

Odvolací soud odmítl žalobu kvůli aféře dieselgate

Středočeský krajský soud dnes definitivně zamítl žalobu společnosti Safe Diesel, která požadovala odškodnění v souvislosti s tzv. aférou dieselgate. Soudy se nebudou zabývat nároky více než 7000 českých majitelů vozů značky Volkswagen vybavených naftovými motory, které byly vybaveny softwarem manipulujícím s emisemi.

Více souvisejících

dieselgate Martin Winterkorn volkswagen Ekonomika

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy