Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny opět vzrostla, index překonal očekávání

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v září pátý měsíc za sebou vzrostla, nachází se tak na nejvyšší úrovni od února. Ukázaly to výsledky průzkumu, které dnes zveřejnila společnost Sentix. Index důvěry se zvýšil na minus osm ze srpnových minus 13,4 bodu. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jeho zářijovou hodnotu v anketě agentury Reuters předpovídali na minus 10,5 bodu.

"Recesi jsme ještě nepřekonali," upozornil nicméně šéf Sentixu Manfred Hübner.

Dílčí index Sentix, který sleduje hodnocení současné situace, vzrostl na minus 33 ze srpnových minus 41,3 bodu. Nacházel se tak nejvýše od března. Index očekávání stoupl na 20,8 z 19,3 bodu. Průzkum se uskutečnil v období od 3. do 5. září mezi více než tisícem investorů.

The #economic recovery, which has been observable globally since May 2020, continues in September. In #Euroland we are measuring the fifth consecutive rise in the overall indices. #sentix #index https://t.co/G7sN1flBMV pic.twitter.com/Vb6fuTBRSm

— sentix (@sentixsurvey) September 7, 2020

Výsledky průzkumu rovněž ukázaly, že pátý měsíc za sebou vzrostla také důvěra v německou ekonomiku, která je největší v eurozóně. "Cesta z recese je dlouhá a také v případě Německa investoři pochybují, že propad způsobený koronavirem bude možné plně vykompenzovat během jednoho roku," uvedl nicméně Hübner.

Statistický úřad Eurostat v polovině srpna potvrdil, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny ve druhém čtvrtletí klesl proti předchozím třem měsícům o rekordních 12,1 procenta. Ve třetím čtvrtletí analytici podle nedávného průzkumu agentury Reuters očekávají růst HDP o 8,1 procenta. Předpokládají ale, že úplné zotavení ekonomiky eurozóny z koronavirové krize zabere nejméně dva roky.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna investoři Ekonomika

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 34 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy