Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny podruhé za sebou klesla

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v listopadu druhý měsíc za sebou klesla. Ukázaly to výsledky průzkumu, které dnes zveřejnila společnost Sentix. Analytici nicméně prognózovali hlubší pokles, plošné uzávěry proti šíření koronaviru ale nedopadly na ekonomiku tak zle, jak se čekalo.

Index důvěry Sentix klesl na minus deset z říjnové hodnoty minus 8,3 bodu.

Analytici očekávali na listopad poklesl na minus 15 bodů. V říjnu index oslabil poprvé po pěti měsících nepřetržitého růstu.

Politicians fear an uncontrolled spread of the #corona virus + most governments in #Europe are going down the path of renewed #lockdown. Luckily these do not have the same negative effect on economies as in March casue of help from Asia and US! #sentix https://t.co/zycjJe6643 pic.twitter.com/ZDXISWHXBl

— sentix (@sentixsurvey) November 9, 2020

"Obnovené plošné uzávěry v mnoha unijních zemích mají menší dopad, než jsme se obávali," poznamenal šéf Sentixu Manfred Hübner. Upozornil přitom na roli pozitivního vývoje v Asii a ve Spojených státech, kde se ekonomická aktivita drasticky neomezuje.

Dílčí index hodnotící současnou situaci klesl na minus 32,3 bodu z říjnových 32 bodů. Index očekávání pak spadl nejníže od května, konkrétně na 15,3 z říjnové hodnoty 18,8 bodu.

Ekonomika eurozóny vzrostla ve třetím čtvrtletí o rekordních 12,7 procenta, uvedl na konci října ve svém rychlém odhadu evropský statistický úřad Eurostat. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) naopak o rekordních 11,8 procenta klesl.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna investoři Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy