Důvěra v německou ekonomiku je nejlepší od roku 2015, obchodní válka polevuje

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v lednu zlepšila a její index vystoupil na nejvyšší hodnotu od poloviny roku 2015. Z části je to díky nadějím, že napětí v obchodních vztazích nebude mít na největší evropskou ekonomiku tak zásadní dopad, jak se předpokládalo, mimo jiné díky obchodní dohodě mezi USA a Čínou. Ukázal to průzkum, jehož výsledky dnes zveřejnil institut ZEW.

Index důvěry za leden vystoupil na 26,7 bodu z prosincových 10,7 bodu. To je nejvyšší údaj od července 2015. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že index vystoupí na 15 bodů.

#ZEW-#Konjunkturerwartungen steigen erneut stark an. Der Indikator liegt im Januar 2020 bei 26,7 Punkten https://t.co/ZvWZFfVGsT /TH pic.twitter.com/aPUnp0kFFZ

— ZEW (@ZEW) January 21, 2020

Prezident institutu Achim Wambach uvedl, že zlepšení nálady mezi investory způsobilo hlavně urovnání obchodních sporů mezi Spojenými státy a Čínou. Obě země v prosinci dojednaly první fázi obchodní dohody, která je zatím největším krokem k vyřešení jejich obchodní války. Ta trvá už asi rok a půl. "To vyvolalo naději, že negativní dopady sporu na německou ekonomiku budou méně výrazné, než se předtím myslelo," uvedl Wambach. USA a Čína patří mezi nejdůležitější vývozní trhy Německa.

Dílčí ukazatel současné ekonomické situace se zlepšil na minus 9,5 bodu z minus 19,9 bodu v předchozím měsíci. Analytici čekali jeho zlepšení pouze na 13,5 bodu.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se loni zvýšil o 0,6 procenta, což je nejpomalejší tempo od roku 2013. Předloni růst činil 1,5 procenta. Německá ekonomika, která je největší v Evropě a která má zásadní vliv i na Českou republiku, se potýká se slabší globální poptávkou. Ta má negativní dopad na německý export a průmysl. K potížím přispívá i obchodní spor mezi USA a Čínou a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

Wambach dodal, že výhled proexportně orientované německé ekonomiky se sice zlepšil, hospodářský růst by ale měl zůstat pod dlouhodobým průměrem. Odborníci na obchodní vztahy vyjadřují pochybnosti, zda americko-čínská obchodní dohoda bude automaticky znamenat přínos pro Německo a širší eurozónu.

Související

Více souvisejících

Německo Ekonomika investoři EUR

Aktuálně se děje

před 18 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy