Maďarsko kvůli koronaviru prodlouží moratorium na půjčky

Maďarsko prodlouží moratorium na splácení půjček některým domácnostem a společnostem až do poloviny roku 2021. Oznámil to dnes premiér Viktor Orbán. Ministr financí předtím varoval, že pokud se nenajde vakcína proti novému koronaviru, mohla by maďarská ekonomika mít problémy s návratem k růstu, a dodal, že vláda připravuje další pomoc.

Orbán představil moratorium pro všechny společnosti a soukromé dlužníky v březnu, a to jako jedno z klíčových opatření své vlády, které má pomoci zmírnit ekonomické dopady pandemie. Moratorium mělo platit do konce tohoto roku.

Ve videu zveřejněném na své facebookové stránce Orbán řekl, že moratorium bude prodlouženo o šest měsíců pro rodiny s dětmi, důchodce, nezaměstnané a pro ty, kteří jsou zařazeni v programech veřejných prací. Prodloužení se týká i všech společností, kterým tržby klesly nejméně o 25 procent.

Prodloužení odkladu splátek přichází v době, kdy se vláda připravuje na oznámení dalších kroků na podporu hospodářského růstu, neboť maďarská ekonomika ve druhém čtvrtletí klela mnohem více, než se čekalo. Výhled na zotavení v příštím roce se přitom zhoršil. Slabý ekonomický výhled by mohl představovat největší hrozbu pro Orbánovu vládu, která zemi vede už deset let. Orbán bude usilovat o další vítězství v parlamentních volbách, které se mají konat v první polovině roku 2022.

Ministr financí Mihály Varga uvedl, že pokud nebude do poloviny příštího roku k dispozici vakcína proti nemoci covid-19, ekonomika by podle pesimistického scénáře mohla mít v příštím roce problém s návratem k růstu. Podle optimistického scénáře, tedy pokud bude vakcína k dispozici už ve druhém čtvrtletí, by mohla ekonomika vykázat růst o čtyři až pět procent. Třetí scénář počítá se zdlouhavým procesem zotavování a s růstem o tři až čtyři procenta, avšak také jen pod podmínkou, že bude k dispozici vakcína.

Ministr Varga dodal, že vláda pracuje na nových stimulačních opatřeních, která by mohla zahrnovat cílené snížení daní pro sektory nejvíce zasažené koronavirovou krizí.

Na letošní rok ekonomové počítají s propadem hrubého domácího produktu (HDP) o pět až šest procent.

Související

Více souvisejících

Maďarsko Viktor Orbán Ekonomika půjčky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy