Podpora ekonomiky v eurozóně bude nutná i celý příští rok, Brusel vydal balíček doporučení

Země Evropské unie, které používají společnou měnu, by měly aktivitu hospodářství tvrdě zasaženého koronavirovými omezeními podporovat i v příštím roce. Ekonomické stimuly by měly být přesně cílené a jen dočasné, aby se státy po odeznění krize vrátily k dodržování dočasně pozastavených rozpočtových a dluhových pravidel.

V rámci balíčku pravidelných podzimních hospodářských doporučení k tomu dnes vyzvala Evropská komise (EK). Několik zemí eurozóny včetně Slovenska také upozornila, že v jejich rozpočtových plánech na příští rok jsou potenciálně problematická časově neomezená opatření.

"V souvislosti s přerušeným oživením a velmi vysokou mírou nejistoty musejí vlády i nadále přijímat opatření k řešení krize a oživení podporovat," konstatoval dnes eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni.

The euro area recommendation calls on euro area countries to make sure that their fiscal policies remain supportive in 2021.It encourages Member States to implement priority reforms and investments that are consistent with the green and digital transitions.#EuropeanSemester pic.twitter.com/eU15Havgv5

— European Commission ?? (@EU_Commission) November 18, 2020

Doporučení vycházejí z podzimní prognózy, v níž komise odhadla letošní propad hrubého domácího produktu (HDP) zemí EU na rekordních 7,4 procenta. Hospodářské oživení v příštím roce by mělo být podle předpovědi ze začátku listopadu kvůli současné druhé vlně nákazy pomalejší, než komise čekala původně.

Unijní exekutiva proto dnes konstatovala, že s ohledem na zatím nevyčíslené dopady aktuálních omezení ekonomiky i nejistý vývoj nákazy v příštích měsících by "fiskální politika měla být nadále podpůrná v celém roce 2021". Země by měly ekonomické stimuly přijímat "včas, cíleně a dočasně", uvedla komise.

Eurokomisaři zároveň zdůraznili, že ani v době ovlivněné pandemií by vlády neměly zapomínat na klimaticky šetrnou politiku. Nasměrovat hospodářství k udržitelnějšímu provozu může podle doporučení Bruselu například širší zavádění ekologických daní či zpoplatňování vedlejších dopadů průmyslu.

Komise také zhodnotila rozpočtové plány všech 19 států eurozóny na příští rok. Všechny jsou podle ní v souladu s dřívějšími letošními doporučeními, která zohlednila dopady pandemie. Francii, Itálii, Slovensko a Litvu ale komise upozornila, že některá navrhovaná opatření nejsou dočasná a nejsou vyvážena kompenzačními kroky. Státy by proto měly pravidelně hodnotit účinnost a nezbytnost ekonomických stimulů a být připraveny je pružně přizpůsobit vývoji hospodářství, dodala komise.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna evropská komise Ekonomika

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 9 minutami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 31 minutami

před 44 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 10 hodinami

Bohatý Kuvajt se topí v politické krizi. Podle expertů zažívá historické chvíle

Emír Kuvajtu Mišal Ahmad Džábir Sabáh v pátek rozpustil parlament a převzal jeho pravomoci necelých šest týdnů po parlamentních volbách. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy