Prodej elektromobilů v Evropě poprvé překonal Čínu

V západní Evropě se v 1. čtvrtletí poprvé prodalo více elektromobilů než v dosud vedoucí Číně. Na sedmi hlavních evropských trzích vzrostl prodej o 65 procent na 104.000 elektrických vozů, v Číně prodej kvůli snížení státní podpory a koronaviru klesl o 58 procent na 77.000 aut. V Česku se prodej elektromobilů zvýšil téměř pětinásobně. Vyplývá to z nové studie PwC E-Mobility Sales Review.

"Na čínský trh dopadly zejména v únoru následky izolace, zatímco evropské trhy se i v březnu těšily růstu. Bateriové elektromobily v pěti největších západoevropských zemích zaznamenaly 3,6procentní podíl na trhu nově registrovaných vozidel, což předčilo jak Čínu s 2,3procentním podílem, tak USA s 1,3 procenta. Česko dosáhlo podíl elektromobilů 1,5 procenta," uvedl partner PwC ČR Pavel Štefek.

V součtu trh čistě bateriových vozů na hlavních světových trzích klesl o 21,1 procenta. Plug-in hybridů se prodalo o 7,6 procenta víc než před rokem a klasických hybridů o 3,9 procenta více. V Evropě rostl prodej plug-in hybridů do zásuvky o 149 procent, elektromobilů o 120 procent a hybridů, které v Evropě tvoří stále početně největší skupinu nových registrací aut s elektrickým pohonem, přibylo o 27 procent víc než před rokem.

Evropský nárůst je způsoben tím, že se pod tlakem přísných emisních pravidel EU dostávají na trh ve větším počtu nové modely elektromobilů od tradičních evropských výrobců. Tento trend se do statistiky promítl i v Česku.

Ačkoli v absolutních hodnotách stále jde o marginální počty, zaznamenaly nové registrace elektromobilů na českém trhu meziročně výrazný vzestup a dostaly se na čtvrtletní bázi z řádu desítek na stovky kusů. Konkrétně vzrostl počet registrací elektromobilů v Česku v prvních třech měsících ze 132 na 741. "Českým trhem doslova zahýbal domácí model Škoda Citigo iV, který se z větší části postaral o rostoucí dynamiku. Díky tomu se bateriové elektromobily dostaly na tržní podíl 1,5 procenta prodaných vozů, což je vyšší číslo než v USA, tedy domovské zemi nejznámější značky elektromobilů na světě," dodal expert PwC Michal Razim.

Evropskými premianty zůstávají Norové. V zemi mělo v prvním čtvrtletí osm z deseti nově registrovaných aut elektrický pohon. Čistě bateriových aut bez přítomnosti spalovacího pohonu byla v Norsku polovina ze všech prodaných vozidel.

Související

Škoda Enyaq Coupe

Škoda Auto pomůže rozvoji elektromobility v Česku

Škoda Auto se stává společně s partnery jedním ze zakládajících členů Elektromobilní platformy, která si klade za cíl zastupovat členské zájmy na tuzemském trhu. Kromě největší české automobilky sdružuje všechny velké hráče tuzemské energetiky ČEZ, E.ON a PRE a rovněž univerzitu ČVUT. Pokračuje tak v upevňování pozice lídra v oblasti elektromobility na českém trhu.
Ilustrační foto

Třetina Čechů plánuje pořízení hybridu nebo elektromobilu, ukazuje průzkum

Přibližně 33 procent Čechů si plánuje pořídit vůz na hybridní nebo čistě elektrický pohon. Čtyři pětiny z nich by si takový vůz koupily a 21 procent by si jej pronajalo. V současnosti takový vůz mají asi čtyři procenta lidí. Většina by volila hybridní nebo mild hybridní pohon, po čistém elektromobilu by sáhlo deset procent lidí. Vyplývá to z průzkumu Generali České pojišťovny mezi více než 800 českých motoristů.

Více souvisejících

Elektormobily Čína evropa

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy