Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii, kterou zavedlo jako jedno z opatření na potírání daňových úniků. Oznámil to dnes ejí provozovatel, národní loterijní firma Tipos. Ministr financí Eduard Heger uvedl, že stát má lepší nástroje na odhalování daňových úniků při evidenci tržeb. V Česku podobná loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) skončila loni.

Ve slovenské účtenkové loterii mohli zájemci prostřednictvím registrace pokladních dokladů hrát o peněžité výhry či věcné ceny. Zájem veřejnost o účast v loterii postupně ale opadl. Zatímco na začátku se do ní podle Tiposu zapojovalo v pětimilionové země pod Tatrami půl milionu hráčů, loni to bylo jen 19.000 lidí.

"V dnešní době máme modernější a efektivnější nástroje pro boj s daňovými podvody v oblasti evidence tržeb. V této oblasti byla zavedená eKasa a důvody provozování účtenkové loterie z roku 2013 už dnes, po téměř osmi letech, jednoduše nejsou aktuální," uvedl Heger.

Plnohodnotnou EET, takzvanou eKasu, Slovensko zavedlo předloni. Podnikatelé v zemi až na výjimky sice již předtím museli evidovat tržby v hotovosti v registračních pokladnách, ty ale před zavedením EET nebyly napojeny on-line na systém Finanční správy a údaje ukládaly jen do své paměti. Daňoví kontroloři na Slovensku v minulosti odhalili více případů manipulace s technickým vybavením pokladen, jejichž cílem bylo snižovat vykázané tržby podnikatelů a následně i daně.

"Díky on-line evidenci tržeb můžeme přesně určit, zda některý provoz vydává nebo nevydává pokladní doklad. Zároveň v případě, že občan nedostane pokladní doklad nebo dostane falešný pokladní doklad, má dnes velmi jednoduchý nástroj na to, aby nás o tom informoval. Tím je oblíbená aplikace Ověř doklad," uvedl podle tiskové zprávy šéf slovenské Finanční správy Jiří Žežulka.

Poslední losování výherců v účtenkové loterii na Slovensku se uskuteční v pondělí, zájemci mohou registrovat účtenky do konce tohoto týdne.

Související

Více souvisejících

Slovensko elektronická evidence tržeb EET Účtenkovka

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy