Tempo růstu ekonomické aktivity v členských zemích bude nadále mírné

Tempo růstu ekonomické aktivity v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) bude po pandemii i nadále jen mírné. Vyplývá to aktuálních ukazatelů organizace. OECD na jejich základě předpokládá mírné tempo růstu nad úrovní trendu v Kanadě, v eurozóně jako celku a v Británii. Hůř si povede Francie.

Podobně příznivý vývoj organizace registruje i ve Spojených státech a Japonsku. V případě Francie však ukazatele naznačují, že úroveň reálného hrubého domácího produktu (HDP) zůstane pod dlouhodobým trendem a růst se tam pravděpodobně zmírní. Jedním z faktorů je přetrvávající růst spotřebitelských cen v posledních měsících, který je způsoben prudkým růstem cen energií.

Co se týče hlavních rozvíjejících se ekonomik, například Čínu zatěžuje pokles výroby oceli a OECD v případě této země předpokládá spíše stabilní růst, než jeho zrychlování. Stabilní růst OECD čeká i v Indii, kde stále počítá s tím, že úroveň reálného HDP zůstane pod dlouhodobým trendem.

V Brazílii OECD nadále počítá se zpomalení růstu. V případě Ruska ukazatele naznačují stabilní zvyšování tempa růstu nad dlouhodobým trendem.

Předstihové ukazatele, ze kterých OECD vychází, zohledňují knihy objednávek, stavební povolení, ukazatele důvěry, dlouhodobé úrokové sazby, registrace nových automobilů a mnoho dalších hospodářských dat. Mají předvídat výkyvy v ekonomické aktivitě v příštích šesti až devíti měsících. Vytvářejí široký obraz ekonomické aktivity na základě velkého množství aktuálních výhledových údajů.

Související

Více souvisejících

Ekonomika oecd

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy