Daimler zvýšil prodej mercedesů, automobilka představila novou strategii

Prodej osobních aut Mercedes-Benz se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil téměř o čtyři procenta na 613.770 vozů, a to díky silné poptávce v Číně. Zaznamenal tak první čtvrtletní růst v letošním roce. Oznámil to dnes německý koncern Daimler, který vozy Mercedes-Benz vyrábí.

Firma současně představila novou firemní strategii, která počítá se snížením nákladů a výdajů a s podporou výroby elektrických aut.

"Poptávka ze strany našich zákazníků byla ve třetím čtvrtletí výrazně vyšší, než jsme v březnu a dubnu vzhledem k problémům spojeným s pandemií předpokládali," uvedl členka představenstva automobily Daimler Britta Seegerová, která má na starosti prodej a marketing.

V období od ledna do září se prodej osobních automobilů Mercedes-Benz meziročně propadl o více než deset procent zhruba na 1,55 milionu vozů. "Budeme pozorně sledovat vývoj ve čtvrtém čtvrtletí, současná úroveň poptávky je nicméně povzbuzující," uvedla Seegerová.

V Číně, která je největším automobilovým trhem na světě, se prodej osobních vozů Mercedes-Benz ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil téměř o čtvrtinu. V Evropě prodej klesl o méně než procento, zatímco v Severní Americe se propadl téměř o deset procent.

Daimler současně na dnešní virtuální schůzce s investory uvedl, že do roku 2025 hodlá snížit fixní náklady, kapitálové výdaje a výdaje na vývoj a výzkum o více než 20 procent ve srovnání s rokem 2019. Chce se také více zaměřit na luxusnější produkty a stát se předním světovým výrobcem elektrických aut.

Daimler už snížil náklady kvůli pandemii nemoci covid-19, která způsobila propad prodeje aut a stáhla firmu v prvním a druhém čtvrtletí do provozní ztráty. Mercedes-Benz proto přestal vyrábět sedany v USA a zaměřil se tam na ziskovější sportovně-užitkové vozy (SUV), spojil se ve vývoji elektrických motorů s Volvo Trucks a zastavil alianci pro vývoj automatizovaných vozů s BMW.

Investoři firmu Daimler obviňují, že v poslední době příliš spoléhala na úspěch z posledních let a zaspala důležitá rozhodnutí, zejména pak přechod na elektromobilitu, uvedla agentura DPA.

Související

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie

Mercedes-Benz vyplatí zaměstnancům v Německu rekordní odměny

Zhruba 93.000 zaměstnanců výrobce luxusních automobilů Mercedes-Benz v Německu se může těšit na rekordně vysoké prémie. Automobilka každému z nich jako podíl na loňských hospodářských výsledcích vyplatí jednorázový bonus ve výši až 7300 eur (zhruba 175.000 Kč). Před rokem činil tento bonus 6000 eur. Informovala o tom agentura DPA.

Více souvisejících

mercedes Daimler automobilový průmysl Ekonomika Německo elektromobily

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy