Změna vlastníka CME není překvapením, píše slovenský list Sme

Ohlášená změna vlastníka společnosti Central European Media Enterprises (CME), která provozuje televizní stanice kromě jiného v Česku a na Slovensku, není překvapením. Napsal to dnes slovenský list Sme v reakci na oznámení, že na převzetí CME se dohodla investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

"O tom, že se Američané pokoušeli v balíku zbavit televizí v Evropě spadající pod CME, se vědělo dávno. A stejně není šokující informace posledních dnů, že si na Markízu, Novu a další brousili zuby domácí hráči," uvedl list Sme na svém webu.

Deník si všímá Kellnerova prohlášení, že cílem transakce je využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. "Nezbývá než však věřit, že synergie mezi svými byznysy nebude hledat i při tvorbě, případně netvorbě, obsahu," napsal deník.

"Kauza se stává kauzou, až když se objeví o sedmé večer ve večerních zprávách na Markíze. Tuto větu si lidé ze zákulisí slovenské politiky říkají léta. Ani série článků na zpravodajských webech neohrozí kariéru politika tak, jak když o jeho problémech začne informovat nejsledovanější televize na Slovensku," napsal list Denník N.

List citoval bývalého šéfa Markízy Václava Miku, který si nemyslí, že by Kellner měl zájem zasahovat do zpravodajství této slovenské televize. "I CME měnila vlastníky, i za mého působení v Markíze, a nesetkal jsem se s tím, že by někdo z akcionářů vstupoval do zpravodajství," řekl Mika.

Slovenská média připomínají, že o Markízu se dříve zajímala i finanční skupina Penta. Markízy se na Slovensku týká i médii pozorně sledované soudní líčení, ve kterém bývalý šéf této televize a exministr hospodářství Pavol Rusko čelí spolu s podnikatelem Marianem Kočnerem obžalobě z padělání směnek v hodnotě téměř 69 milionů eur (1,76 miliardy Kč).

Proplacení směnek vymáhala i od Markízy jedna z firem Kočnera, který je obžalován také z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Rusko podle prokurátora směnky nepodepsal v roce 2000, jak je na nich uvedeno, ale až po roce 2013, kdy už nebyl ředitelem ani spolumajitelem Markízy. Rusko na směnkách vystupuje jako dlužník a Markíza jako ručitel.

Soud první instance ještě loni nařídil jednu ze zmíněných směnek proplatit, odvolací soud ale rozhodování v případu přerušil až do skončení líčení o zmíněné obžalobě.

Související

PPF

Jak se mění PPF? Kellnerová stojí v čele tři roky, teď veřejně promluvila

Po tragické smrti nejbohatšího Čecha a hlavního vlastníka obchodního impéria PPF Petra Kellnera na Aljašce před téměř třemi lety málokdo znal jeho manželku. Nicméně situace se od té doby změnila a Renáta Kellnerová se nyní prakticky stala synonymem pro PPF. V rozhovoru s agenturou Bloomberg popsala, jak si představuje fungování podniku, ale také jak se zaměření skupiny posunulo směrem k Západu.

Více souvisejících

ppf group CME TV Markíza Slovensko Petr Kellner Media Pavol Rusko Marian Kočner

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 19 minutami

před 37 minutami

před 45 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy