Francouzi překvapili. Čerpací stanice budou prodávat pohonné hmoty se ztrátou

Francouzská vláda plánuje povolit čerpacím stanicím prodávat pohonné hmoty se ztrátou. Znamená to, že dočasně pozastaví platnost zákona z roku 1963. Cílem je najít nové způsoby, jak zmírnit inflaci, aniž by se dále zvyšovaly obrovské výdaje z veřejných peněz na pomoc domácnostem a ekonomice. Informuje web BNN Bloomberg.

Premiérka Élisabeth Borneová v rozhovoru pro deník Le Parisien uvedla, že platnost zákona bude pozastavena na omezenou dobu "několika měsíců". Takový krok by teoreticky umožnil větší konkurenci mezi distributory, kteří by mohli snížit ceny pod úroveň nákladů a zaměřit se na kompenzaci ztracené marže prodejem jiných výrobků a služeb.

"Tímto bezprecedentním opatřením dosáhneme hmatatelných výsledků pro Francouze, aniž bychom dotovali pohonné hmoty," řekl Borne. Vyloučila přitom, že by vláda snížila cla na pohonné hmoty.

Ceny pohonných hmot jsou výbušným politickým tématem ve Francii, kde zvýšení daně na pohonné hmoty v roce 2018 vyvolalo protesty žlutých vest, které vedly k několikaměsíčním protestům proti zhoršování životní úrovně.

Ačkoli se celková míra inflace ve Francii od jara zmírnila, minulý měsíc se náklady na energie opět zvýšily. Vzhledem k tomu, že ceny u pump v posledních týdnech rostly v důsledku opětovného zdražení ropy, přiklání se ministerstvo financí k návrhu na zavedení stropu na ceny benzinu a nafty.

V loňském roce vláda přímo dotovala náklady domácností na pohonné hmoty, což způsobilo obrovský nárůst veřejných výdajů. Ministr financí Bruno Le Maire tento měsíc uvedl, že znovuzavedení takových opatření by bylo ekologickou, fiskální a diplomatickou "úchylkou".

"Každý musí nést svůj díl. Je normální, že velké průmyslové podniky přispívají. Povinností státu je také snížit svůj deficit a dluh," řekl Borne.

Vládní plán již vyvolal reakce. Podle Francise Pousse, jehož lobbistická skupina Mobilians zastupuje 5 800 čerpacích stanic ve Francii, nebude možné, aby menší prodejci prodávali se ztrátou, protože rozdíl nemohou vyrovnat prodejem jiných produktů.

"Je to nepochopitelná situace," řekl Pousse v neděli v televizi BFM. "Je to smrtelná rána pro čerpací stanice, které se snažíme chránit už léta," dodal.

Související

Francouzský herec Gérard Depardieu

Slavný herec Gérard Depardieu byl ve Francii zadržen

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Francie Čerpací stanice inflace Élisabeth Borneová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy