IAE: Evropa i přes pokles cen zemního plynu v energetické válce s Ruskem zatím nevyhrála

Evropa navzdory výraznému poklesu cen zemního plynu ještě nezvítězila v energetické válce s Ruskem. V rozhovoru s listem Financial Times (FT) to řekl šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.

Varoval přitom, že Rusko by mohlo ukončit zbývající dodávky plynu do Evropy a že globální poptávka po zkapalněném zemním plynu (LNG) zřejmě poroste v důsledku oživení čínské ekonomiky. To by mohlo zkomplikovat plnění evropských zásobníků plynu před příští zimou.

"Rusko vsadilo na energetickou kartu a nevyhrálo," uvedl Birol. "Bylo by ale příliš odvážné tvrdit, že Evropa už energetickou bitvu vyhrála," dodal Birol. Upozornil, že příští zima by v případě chladnějšího počasí mohla být pro Evropu obtížnější než ta nynější.

Šéf největší německé energetické společnosti RWE Markus Krebber nicméně v nedávném rozhovoru s agenturou Reuters předpověděl, že ceny plynu v Evropě se už nevrátí na rekordní maxima z loňského roku. "Situace na trhu s plynem už teď není tak napjatá, zejména díky mírné zimě a obnovování produkce jaderných elektráren ve Francii," uvedl.

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska dostala až do blízkosti 350 eur (zhruba 8300 Kč) za megawatthodinu (MWh). Od té doby však výrazně klesla, kromě relativně teplého počasí v zimních měsících k tomu přispěly také rozsáhlé námořní dodávky LNG.

Minulý týden cena plynu pro evropský trh poprvé od roku 2021 sestoupila pod 50 eur (zhruba 1200 Kč) za MWh. Zůstává ale výrazně vyšší než v době před zahájením útoku ruských vojsk na Ukrajinu, což mimo jiné snižuje konkurenceschopnost evropského průmyslu.

Birol upozornil, že evropskou ekonomiku zatím nepostihla rozsáhlá recese, ačkoliv ji energetická krize tvrdě zasáhla. "Ceny (plynu) jsou stále sedmkrát vyšší než ve Spojených státech, ceny elektřiny jsou třikrát vyšší než v Číně," uvedl. "Trvalé řešení energetické bezpečnosti by mělo být založeno na čisté energii," dodal.

Související

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.
Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Více souvisejících

Energetika Zemní plyn

Aktuálně se děje

před 20 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 46 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Se Simonou Postlerovou se lidé rozloučí ve vinohradském divadle

Poslední rozloučení se zesnulou herečkou Simonou Postlerovou se uskuteční příští týden v Praze. Dlouholetá členka souboru vinohradského divadla zemřela během uplynulého víkendu, bylo jí 59 let. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy