Innogy vyzval klienty k samoodečtům spotřeby, zpřesní to vyúčtování

Energetická společnost innogy vyzvala své zákazníky k samoodečtu své spotřeby plynu a elektřiny k poslednímu dnu v roce. Podle firmy to zpřesní pravidelné vyúčtování v příštím roce. ČTK o tom dnes informovala společnosti innogy. K samoodečtům spotřeby v minulých týdnech kvůli novým zálohám klienty vyzval také polostátní ČEZ.

Zákazníci innogy by si podle společnosti měli zapsat stav plynoměru nebo elektroměru k 31. prosinci. "Zejména z našich dat o objemech dodaného plynu v letošním roce víme, že velká část našich zákazníků se proti předchozím rokům skutečně snaží šetřit. Pokud mají nižší spotřebu než v minulosti, je to dobrý důvod si letos samoodečet udělat. Stačí, když si lidé na silvestra zaznamenají stav a číslo plynoměru nebo elektroměru a do 13. ledna nám ho nahlásí," řekl ředitel innogy pro maloobchod a marketing David Konvalina.

Samoodečet ke konci roku umožní podle innogy přesně rozdělit spotřebu plynu nebo elektřiny mezi roky 2022 a 2023. "Samoodečet je užitečný jak pro zákazníky, tak i pro nás jako dodavatele energií. Díky zaslaným údajům o aktuální spotřebě například uvidíme, jaký je potenciál úspor u zákazníků. Tato data navíc můžeme následně využít k dalšímu zpřesnění výpočtu záloh na další období," dodal Konvalina.

Stav spotřeby budou moci klienti nahlásit prostřednictvím formuláře na stránkách innogy.cz i s instrukcemi. Kromě stavu a čísla měřidla bude zákazník zadávat také své zákaznické číslo. Stav měřidel bude možné vložit také v mobilní aplikaci nebo na nebo portále innosvět.

K samoodečtům do konce listopadu vyzval své klienty také ČEZ. Společnost data následně použila k nastavení nových záloh, které během prosince rozesílá svým zákazníkům.

Dodavatelé elektřiny a plynu v příštím roce své dodávky zdraží, většinou na vládou zastropované ceny. Zdražení pro klienty se smlouvami na dobu neurčitou ohlásili například ČEZ, E.ON nebo Pražská energetika. Společnost innogy od ledna zvýší na cenový strop ceny elektřiny asi desetině svých zákazníků, cenu plynu naopak nemění.

Vláda v říjnu stanovila uvedené cenové stropy, a to 6000 Kč za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Ceny pro koncové zákazníky budou i tak výrazně nižší, než jsou současné reálné tržní ceny, které vycházejí z ceny obou komodit na velkoobchodním trhu. Běžná domácnost díky zastropování podle energetických společností ušetří oproti tržním cenám silové elektřiny asi 40 procent.

Související

innogy

Innogy od března změní ceny energií. Další dodavatelé zlevňují

Od 1. března sníží společnost innogy cenu energií. U fixovaných produktů na 24 nebo 22 měsíců budou ceny elektřiny zlevněny o více než 600 korun za megawatthodinu a ceny plynu o 200 korun za megawatthodinu, informovala Česká televize. Další dodavatelé energií letos také postupně snižují ceny, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.

Více souvisejících

innogy Zemní plyn Elektřina

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy