Jak uplatit voliče? Minimální mzda v Turecku v roce 2023 stoupne o 55 procent

Minimální měsíční mzda v Turecku se od začátku příštího roku zvýší o 55 procent na 8500 lir (zhruba 10.400 Kč). Oznámil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Opatření má lidem pomoci čelit rostoucím životním nákladům, ekonomové se však podle serveru CNBC obávají, že povede k dalšímu růstu turecké inflace. Ta se nyní nachází nad 80 procenty.

Někteří analytici dávají zvýšení minimální mzdy do souvislosti s tureckými parlamentním volbami, které se budou konat v červnu příštího roku. "Motiv: vyhrát volby. Důsledek: vyšší inflace," komentoval zvýšení analytik Timothy Ash ze společnosti BlueBay Asset Management. Podle tureckých představitelů pobírá minimální mzdu více než 30 procent turecké pracovní síly, upozorňuje CNBC.

Inflace v Turecku se v říjnu vyšplhala na 85,5 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za téměř čtvrt století. V listopadu nicméně zaznamenala první pokles za zhruba rok a půl a činila 84,4 procenta.

Turecko začalo v posledních letech prosazovat politiku zaměřenou na podporu hospodářského růstu a levných úvěrů na úkor kurzu liry a cenové stability. Vládní činitelé ale za abnormálně vysokou inflací vidí především drahé komodity, zejména v důsledku invaze ruských vojsk na Ukrajinu, a další vnější faktory.

Erdogan stále prosazuje svůj nekonvenční názor, že nižší náklady na úvěry mají sílu snížit ceny. Centrální banku z toho důvodu tlačil ke snížení základní úrokové sazby pod deset procent. To se stalo v listopadu, kdy centrální banka snížila základní úrok na devět procent. Na dnešním zasedání banka podle očekávání ponechala úroky beze změny.

V České republice se minimální mzda od ledna zvýší o 1100 korun na 17.300 korun, což představuje nárůst o zhruba sedm procent. Inflace v ČR v listopadu stoupla na 16,2 procenta z říjnových 15,1 procenta.

Související

Více souvisejících

Turecko Minimální mzda

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 51 minutami

Aktualizováno před 58 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy