Bezpečné půjčování peněz: Tato pravidla nesmíte opomenout

Jakákoli půjčka s sebou nese jistou míru rizika. Jen málokdo je schopen se stoprocentní jistotou říct, že všechno bez jakýchkoli potíží splatí. Ne, že by některým lidem chybělo potřebné sebevědomí! Nikdy nikdo fakticky neví, co se může v průběhu splácení úvěru stát. Člověk může přijít o zaměstnání, případně se pokazí automobil, domácí spotřebiče nebo cokoli jiného, co potřebujete ke každodennímu životu. K samotné půjčce v každém případě přistupte až jako ke krajnímu řešení. Navíc nezapomeňte dbát na pravidla týkající se bezpečného půjčování. My vám ta nejznámější a zásadní představíme v následujících řádcích. (PR článek)

Když vím, že na to nemám, půjčku si nevezmu

Šli byste do obchodu a snažili se koupit zboží, na které nemáte peníze? Asi ne! U půjček platí to samé. Jednat se přitom může jak o ty bankovní, tak o úvěry mimo bankovní sektor. V každém případě je ale u půjčování situace poněkud složitější. Ne každý totiž dokáže přesně spočítat, kolik peněz ho bude úvěr celkově stát a jakou částku přeplatí. Určitě si vyzkoušejte sečíst celkové příjmy a také výdaje včetně potenciálního úvěru, který si vezmete. Jestliže budou příjmy vyšší a zbude vám ještě nějaká rezerva, je to nejspíše znamení, že se vám půjčka skutečně vyplatí.

Prověření bonity se není třeba obávat

Mnozí lidé mají strach z toho, že je budou poskytovatelé půjček lustrovat a zjišťovat míru jejich schopnosti splácet půjčku. U bankovní i nebankovní půjčky se nejedná o nijak zvláštní záležitost. Poskytovatelé to dělají i v zájmu potenciálních dlužníků. Chrání je tak před případným pádem do dluhové pasti. K prověření bonity slouží především nahlížení do registrů dlužníků. Tady si poskytovatelé zjišťují, jestli žadatel o půjčku již někde nemá nesplacené závazky. Stejně tak vyžadují potvrzení o aktuální výši příjmů.

Zkontrolujte si pečlivě poskytovatele

Úvěry s krátkou splatností mohou být do jisté míry podezřelé. Třeba taková půjčka do 30 dní je jasným příkladem tohoto tvrzení. Jestliže si ovšem prověříte poskytovatele, nebudete mít problém. Jak na takové prověření? Vcelku jednoduše. V první řadě je zapotřebí, aby byla daná společnost zaregistrovaná u České národní banky. V podstatě každý solidní poskytovatel se certifikací od ČNB musí prokázat.

Prověřte si RPSN a jiné poplatky

Hodně důležitým ukazatelem je RPSN. Roční procentuální sazba nákladů poukazuje na to, jaké výdaje bude mít dlužník v průběhu splácení v horizontu jednoho roku. V RPSN se ukrývá nejenom úroková míra, ale také poplatky spojené s poskytnutím půjčky a s vedením úvěrového účtu. Jinak si také prověřte ještě další výdaje, jež mohou s realizací půjčky jakkoli souviset. Může jich být klidně i několik.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

Více souvisejících

pr článek půjčky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy