Liberty Ostrava odstaví poslední vysokou pec. Odbory se obrátí na stát

Ostravská Liberty od příštího týdne odstaví poslední funkční vysokou pec. Přestože má podle firmy jít o krátkodobou odstávku, odboráři jsou znepokojeni. Mluvit chtějí s vedením i zástupci státu. 

O plánovaném odstavení pece č. 3, které má být dočasné, informoval Deník. Důvodem je podle mluvčí podniku Kateřina Zajíčková nedostatečná poptávka v Evropě, která je ovlivňována makroekonomickými faktory. Firma chce odstávky využít k opravám a údržbě, aby se zvýšila stabilita a spolehlivost zařízení. 

"K dočasnému odstavení vysoké pece dojde 23. října a aktuální plán je pec za dva týdny opět uvést do provozu. Během tohoto období bude zachována plná zaměstnanost, objednávky zákazníků budou i nadále realizovány, neboť příslušné válcovny zůstanou v provozu," dodala Zajíčková. 

Už na začátku září byla odstavena vysokopecní koksárenská baterie 11. Zřejmě i proto se odboráři chtějí v dalších dnech či týdnech sejít s vedením huti a také se zástupci státu, aby s nimi diskutovali případnou pomoc. 

Předseda OS KOVO Roman Ďurčo jednal s vedením Liberty Ostrava už ve čtvrtek. V zájmu odborů je hlavně zachování stabilní zaměstnanosti. "V poslední době se k nám dostalo několik velmi znepokojivých zpráv o hospodaření této společnosti. Byl jsem ujištěn, že majitelé intenzivně pracují na plánu, který zachová výrobu a tím i tisíce pracovních míst. Tento plán by měl být odborům předložen v řádu týdnů," napsal na síti X.

Liberty Ostrava je integrovaný hutní podnik s roční výrobní kapacitou 3,6 milionu tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství a petrochemickém průmyslu. Je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Spolu s dceřinými společnostmi má 6000 zaměstnanců.

Související

Průmysl

Huť Liberty Ostrava obnovila provoz druhé vysoké pece, opravy stály 44 milionů

Hutní společnost Liberty Ostrava dnes obnovila provoz vysoké pece číslo 2, kterou v dubnu dočasně odstavila kvůli poklesu poptávky způsobenému pandemií koronaviru. Během téměř čtyřměsíční odstávky firma na peci provedla opravy za více než 44 milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková.

Více souvisejících

Liberty Ostrava Liberty Steel Ostrava Průmysl

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy