Míra inflace v Turecku se dál snižuje, klesla na 50,5 procenta

Míra inflace v Turecku se dál snižuje, a sestupuje tak z maxima téměř za čtvrt století, na kterém se ocitla na podzim loňského roku. V březnu inflace zvolnila na 50,5 z únorové hodnoty 55,2 procenta, oznámil dnes turecký statistický úřad. Výsledek je lepší, než čekala většina analytiků, inflace v Turecku ale navzdory nynějšímu zvolnění dál zůstává nejvyšší v Evropě.

Ekonomové s poklesem inflace počítali, jejich odhady se ale většinou pohybovaly mírně nad hranicí 51 procent. Meziměsíčně růst cen zpomalil na 2,29 z únorového tempa 3,15 procenta, zatímco analytici v anketě agentury Reuters čekali zmírnění tempa na 2,85 procenta.

"Dalším pozitivním faktorem je prudší snižování tempa zdražování v oblasti průmyslových cen. Ty totiž předcházejí těm spotřebitelským a logicky se do nich výrazně promítají," sdělil ČTK hlavní analytik společnosti Citfin Tomáš Volf. Ceny v průmyslu meziročně vzrostly o 62,45 procenta, zatímco ještě v únoru jejich tempo činilo 76,61 procenta.

V Turecku se 14. května budou konat prezidentské a parlamentní volby. Současný prezident Recep Tayyip Erdogan je favoritem voleb, turecký volební úřad minulý týden zamítl námitky proti jeho kandidatuře. Opozice vznesla námitky proti tomu, že Erdogan už byl prezidentem dvě volební období po sobě.

"Dá se čekat, že se Erdogan bude chtít u voličů pochlubit lepší ekonomickou situací, a tak se inflace stane jedním z předvolebních témat," uvedl Volf. "Lepšící se situace však půjde ponejvíce na vrub vysoké srovnávací základny," dodal.

Za vysokou inflací v Turecku stojí měnová krize z konce roku 2021. Podle ekonomů přispěl k problémům sám Erdogan, když v době vysoké inflace nutil centrální banku snižovat úroky. Do loňského října míra inflace v Turecka vzrostla na 85,51 procenta, maximum za 24 let. Od té doby klesá.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  
Turecká armáda (Turkish Army)

Turecké letectvo zaútočilo na severu Iráku

Turecké letectvo v pondělí provedlo údery na severu Iráku, při kterých bylo zničeno 21 cílů patřících Straně kurdských pracujících (PKK), organizaci, kterou Ankara označuje za teroristickou. 

Více souvisejících

Turecko inflace

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy