MMF nepředpokládá zhoršení výhledu globální ekonomiky, uvedla šéfka fondu

Mezinárodní měnový fond (MMF) pravděpodobně nezhorší svou říjnovou prognózu, podle které světová ekonomika v letošním roce vykáže růst o 2,7 procenta. Uvedla to šéfka fondu Kristalina Georgievová. Upozornila přitom, že situace na trzích práce zůstává příznivá a že se nenaplnily obavy z výrazného růstu cen ropy.

Georgievová nicméně uvedla, že světovou ekonomiku letos čeká další obtížný rok a že inflace se drží na vysokých úrovních. "Hospodářský růst v roce 2023 dál zpomaluje," sdělila novinářům v sídle MMF ve Washingtonu. "Pozitivnější stránkou je odolnost trhů práce. Dokud mají lidé zaměstnání, tak i při vyšších cenách utrácejí. A to podporuje hospodářský výkon," citovala Georgievovou agentura Reuters.

Říjnová prognóza MMF předpokládá, že růst světové ekonomiky loni zpomalil na 3,2 procenta z předloňských šesti procent. Podle Georgievové fond očekává, že růst se na přelomu letošního a příštího roku odrazí ode dna a začne znovu nabírat na tempu.

Šéfka MMF poukázala na naděje, že důležitým motorem růstu světové ekonomiky by se nyní měla znovu stát Čína. Naplnění těchto nadějí však bude podle ní záviset na tom, zda Peking setrvá u svého rozhodnutí ukončit politiku nulové tolerance vůči nemoci covid-19. Přísná opatření proti šíření koronaviru uplatňovaná v rámci této politiky loni v Číně výrazně brzdila hospodářskou aktivitu.

Georgievová rovněž předpověděla, že pokud by se Spojené státy, které jsou největší ekonomikou na světě, dostaly do technické recese, pak bude tato recese pravděpodobně pouze mírná. Technická recese se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Podle šéfky MMF nicméně kolem budoucího vývoje světové ekonomiky zůstává velká nejistota, mimo jiné kvůli hrozbě eskalace války na Ukrajině. "Nacházíme se nyní ve světě náchylnějším k šokům a musíme počítat s tím, že může nastat vývoj, o jakém jsme vůbec neuvažovali," uvedla Georgievová.

Světová banka (SB) tento týden zhoršila odhad letošního růstu světové ekonomiky na 1,7 procenta ze tří procent předpokládaných v červnu. Poukázala na negativní hospodářské důsledky vysoké inflace, rostoucích úrokových sazeb a války na Ukrajině. Varovala také, že v případě dalšího nepříznivého vývoje by světová ekonomika mohla sklouznout do recese.

Hospodářský růst ve Spojených státech letos podle SB zpomalí na půl procenta z loňských 1,9 procenta. Loni v červnu přitom Světová banka letošní růst americké ekonomiky odhadovala na 2,4 procenta. V eurozóně nyní SB na letošní rok počítá se stagnací ekonomiky, zatímco v červnu předpovídala růst, a to o 1,9 procenta.

Hospodářský růst v Číně loni podle SB v důsledku koronavirových restrikcí zpomalil na 2,7 procenta z předloňských 8,1 procenta. V letošním roce nyní Světová banka očekává zrychlení tempa růstu na 4,3 procenta. Je však pesimističtější než v červnu, kdy letošní růst čínské ekonomiky odhadovala na 5,2 procenta.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Kristalina Georgievová Mezinárodní měnový fond (MMF IMF)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy