Daňové přiznání na poslední chvíli? Pozor, podáním ale povinnosti nekončí

Praha - Do odevzdání daňového přiznání v řádném termínu zbývá zhruba dvěma milionům podnikatelů pár dní. Řada z nich si odevzdání formulářů nechává na poslední chvíli. Nedochvilnost se ale při plnění daňových povinností nemusí vyplatit.

Podle Generálního finančního ředitelství bylo do poloviny března na finančních úřadech odevzdáno necelých 700 tisíc daňových přiznání k daním z příjmů, chybělo jich tedy přes milion. Jak odevzdat formuláře včas a vyhnout se pokutě? „Hlídat je nutné zejména termíny, ve kterých je nutné formuláře odevzdat. Řádný termín pro podání daňového přiznání je letos 3. dubna. Poplatníci, kteří nestihnou tento termín, tak mohou učinit ještě pět následujících pracovních dní, během kterých stále nehrozí žádné pokuty. Po uplynutí této lhůty už následuje sankce 0,05 procenta ze stanovené daně za každý den prodlení. Ta se nepočítá z doplatku na dani, ale z daňové povinnosti. Proto se stává, že i poplatníkovi, kterému doplatek nevznikne, může být vyměřena poměrně vysoká sankce,“ řekla daňová poradkyně Blanka Štarmanová.

Podáním daňového přiznání ale povinnosti nekončí. Pondělí 3. dubna je zároveň i posledním dnem pro úhradu daně. Také v tomto případě platí pětidenní tolerance. „Podnikatelé musí myslet na to, že daň je zaplacena až tehdy, když má Finanční úřad částku na účtu, nikoliv když poplatníkovi z účtu odejde. Proto je třeba převodní příkaz zadat s dostatečným předstihem, mezibankovní převod v rámci České republiky by měl být zrealizován další pracovní den. Ani pozdní platba daně se neobejde bez sankce. Za každý den po 10. dubnu naskakuje úrok z prodlení. Ten aktuálně činí 14,05 procenta z výše daně za rok,“ upozornila Blanka Štarmanová.

Spousta podnikatelů si myslí, že nezáleží na tom, kde formuláře odevzdají. Opak je ale pravdou a odevzdání daňového přiznání na špatném úřadě může celý proces zkomplikovat. „Pokud podnikatel podává daňové přiznání osobně, je důležité podat je na místně příslušném finančním úřadě, respektive na kterémkoliv územním pracovišti tohoto úřadu. Zpravidla je to místo trvalého bydliště, ale finanční úřad může určit i jiný místně příslušný finanční úřad. V případě, že by jej odevzdal na jiném úřadě, termínem doručení je až okamžik, kdy dorazí formuláře na příslušný finanční úřad. Jestliže podnikatel odesílá formuláře poštou, je termínem podání datum odeslání. Podnikatelům rozhodně doporučuji vzít si podací lístek jako doklad o tom, že formuláře byly skutečně odeslány v termínu,“ řekla Blanka Štarmanová.

Poplatníci z menších obcí často nechávají odevzdání formulářů na poslední chvíli i kvůli vzdálenosti úřadů. „Za podnikateli, zejména z malých měst a obcí, pro které znamená cesta na úřad často i několikahodinový proces, i letos úředníci vyjíždějí. V plánu mají letos pracovníci finančních úřadů vyrazit do 180 obcí napříč Českou republikou a v některých budou i opakovaně. Přehled a termíny výjezdů je možné najít na stránkách financnisprava.cz,“ uvedla Blanka Štarmanová.

Pro podnikatele, kteří vědí, že řádný termín nestihnou, ještě není pozdě zažádat o tříměsíční odklad, každým rokem tuto možnost využívá větší počet lidí, letos jich podle odhadů bude přes půl milionu. „Poplatníci, kteří doručí písemně nebo přes datovou schránku svému správci daně do 3. dubna plnou moc ke zpracování a podání daňového přiznání daňovým poradcem, mohou v letošním roce s podáním daňového přiznání počkat až do 1. července. Zároveň se k tomuto datu automaticky prodlouží i termín pro zaplacení daně,“ uzavřela Blanka Štarmanová.

Související

Praha

K paušální dani se dosud přihlásilo 37.493 živnostníků, termín končí dnes

K nově zavedené paušální dani se do dnešního rána přihlásilo 37.493 živnostníků. Nejvíce zájemců hlásí finanční úřad pro Prahu, a to 6946, následuje Středočeský kraj s 5252 zájemci a Jihomoravský kraj s 4114 zájemci. Informovalo o tom ministerstvo financí. Rozhodnutí o tom, že bude paušální daň využívat, musí živnostník oznámit finančnímu úřadu do dneška. Další možnost budou mít drobní podnikatelé až příští rok.
Daně, ilustrační fotografie

USA vyšetřují plány Česka a dalších zemí na zavedení digitální daně

Spojené státy prověřují daň z digitálních služeb, kterou plánuje zavést nebo již zavedla řada zemí, včetně České republiky. USA se již několikrát vyjádřily, že daň považují za diskriminační vůči americkým firmám a výsledkem přezkumu by mohla být odvetná cla. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR).

Více souvisejících

daň Daně

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy