Jaké MBA programy studovat?

Komerční sdělení - Dobré studium MBA poznáte podle výrazného zaměření na aplikaci dovedností, lektorů s bohatou praxí, ale i podle flexibility studia přizpůsobeného vytíženým manažerům či efektivního propracovaného e-learningu.

Když se postgraduální programy poprvé rozbíhaly ve 20. letech 20. století v USA, vyučovalo se v nich především účetnictví. Dnes je možné vybírat z přibližně dvacítky oborů. Jaké to jsou?

Výběr studijních programů MBA: od 1 až po 14 oborů na jedné škole

Na stránkách Asociace MBA je dostupný seznam zhruba dvaceti škol poskytujících vzdělání MBA v Česku. Některé z nich nabízejí jen jeden obecněji pojatý obor studia, případně jeho do různé míry dálkové mutace, jiné i víc než deset oborů. Můžete také najít školu s jediným, ovšem výrazně specificky zaměřeným oborem. Někdy také MBA školy působící v Česku umožňují studium pouze v anglickém jazyce.

Například vzdělávací instituce European School of Business & Management s centrálou na Praze 2 v ulici Londýnská, kterou můžete na internetu zaznamenat také pod zkratkou ESBM, otevírá pro studenty celkem 14 MBA specializací, studium LLM a dva programy DBA. Některé z nich mají obecnější zaměření, jako například Corporate či Executive management. Najdete u nich však i obory specializující se vyloženě na konkrétní sféry podnikání, jako MBA Management gastronomie a hotelnictví nebo MBA Management zdravotnictví.

Nově lze studovat management inovací, sportovní management či MBA v pojišťovnictví

V tomto roce zareagovala ESBM na poptávku studentů a nabídku rozšířila o několik nových oborů, mezi nimi Management inovací, Projektový management, Sportovní management, Bankovnictví a Pojišťovnictví. Zatímco executive nebo projektový management zní v oboru manažerského vzdělávání spíše „tradičně“, co si představit pod pojmem managementu inovací možná nemusí být úplně jasné.

Zeptali jsme se proto manažerky vzdělávání na ESBM Simony Probstové na bližší informace i na to, co vlastně vedení školy vedlo k vytvoření dalších programů.

Už předtím jste měli nabídku poměrně širokou, proč jste přidali další programy?

SP: Zareagovali jsme tím na poptávku našich klientů i vývoj na trhu. Některé školy nabízejí pouze jeden MBA program, my se v ESBM snažíme reagovat flexibilně nejen co do průběhu studia, ale také tematicky. Samozřejmě to ale není lehké rozhodnutí a předcházelo mu množství příprav, sestavování studijních plánů, výběr vhodných odborníků.

Nemůže se uchazečům stát, že se obory nakonec neotevřou?

SP: Pokud již nějaký program vytvoříme a připravíme k realizaci, garantujeme přihlášeným zájemcům jeho otevření.

I kdyby se přihlásil jediný uchazeč?

SP: Ano, i v takovém případě.

Pro koho je určen obor Management inovací? Pro ty, kteří inovace ve firmách vymýšlejí, nebo pro ty, kteří je pak realizují?

SP: Vzhledem k tomu, že studenti si ve specializaci MBA Management inovací projdou celým inovačním procesem, je studium pro obě skupiny. Jak pro ty, kteří za inovacemi stojí, tak pro ty, kteří je pak uvádějí v život. Absolventi budou schopni správně a účinně inovační strategii koncipovat, provádět důležitá rozhodnutí a také samotnou inovaci řídit. Dneska jsou inovace populární pojem, inovuje se skoro ve všech firmách, ovšem ne vždy a všude mají vytvořené inovační procesy hlavu i patu a slouží vytyčenému cíli. Nemluvě o tom, že nejsou ojedinělé případy, kdy firma inovuje, aniž by vůbec měla nějaké procesy pořádně nastaveny.

Co musí uchazeč udělat, aby mohl takový obor studovat?

SP: Podmínky jsou stejné u všech našich nabízených programů. Je třeba vyplnit přihlášku a domluvit se na termínu nástupu. Ke studiu přijímáme bez přijímacích zkoušek, uchazeči však musí mít ukončené vysokoškolské vzdělání nebo prokazatelnou praxi na manažerské pozici spolu s maturitním vysvědčením. Školné jsme schopni studentovi v případě potřeby rozpočítat do několika splátek. Na ESBM se výuka zahajuje kdykoliv na přání studenta, aby nikdo neztrácel čas a mohl se začít rozvíjet co nejdříve, bez čekání na termín uzávěrky přihlášek. Po ročním studiu a obhajobě závěrečné práce získá student titul MBA.

Nemáte problém s motivací studentů, když nemusejí skládat přijímací zkoušky?

Přijímací zkoušky sice neorganizujeme, ale s motivací studentů jsme nikdy neměli problém. Do programů se hlásí lidé z vlastní vůle, často vysoce postavení manažeři, kteří si dobře uvědomují potřebu vzdělávat se a prohlubovat dovednosti. Jak jsme o tom mluvili výše u oboru Management inovací ‒ oni se to zkrátka potřebují naučit. Opravdový zájem jde vidět i na účasti při prezenčních setkáních. E-learningové studium je totiž doplněné čtyřmi prezenčními bloky a dalšími bonusovými workshopy. Ty jsou sice nepovinné, ale studenti mají často i více než 90% docházku.

Více informací o studiu MBA na ESBM zjistíte z webových stránek instituce, nebo kontaktujte přímo studijní oddělení.

Související

7 rizik při registraci domény

7 rizik při registraci domény

Komerční sdělení - Doména představuje důležitou součást obchodní značky. Přesto řada lidí nedbá na její správné zabezpečení. V článku najdete přehled nejčastějších případů zneužití či odcizení domény a doporučení, jak jim předcházet. Aby vaše doména byla skutečně vaše.

Více souvisejících

komerční sdělení MBA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy