Potraviny ve světě dál zlevňují. Klesá hlavně cena jedné komodity

Světové ceny potravin v listopadu osmý měsíc za sebou klesly, a ještě více se tak vzdálily rekordu z letošního března. Přispěl k tomu zejména pokles cen obilovin a dále pokles cen masa a mléčných výrobků, který kompenzoval vyšší ceny rostlinných olejů a cukru. Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se proti předchozímu měsíci snížil o 0,2 bodu na 135,7 bodu. 

Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

V meziročním srovnání byl index FAO pouze o 0,3 procenta vyšší než před rokem. Letos v březnu, po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu, index vystoupil na rekordních 159,7 bodu.

Dohoda z minulého měsíce podpořená OSN o prodloužení vývozní trasy pro obilí z Ukrajiny o dalších 120 dnů zmírnila obavy z válečného narušení černomořského obchodu. Index cen obilovin se meziměsíčně snížil o 1,3 procenta, proti hodnotě před rokem je ale stále o 6,3 procenta vyšší. Meziměsíčně se díky dohodě o vývozu z Ukrajiny snížily hlavně ceny pšenice a kukuřice. Ceny rýže naopak vzrostly.

Index cen rostlinných olejů se v listopadu zvýšil o 2,3 procenta, a ukončil tak pokles, který trval sedm měsíců. Palmový a sójový olej zdražily, řepkový a slunečnicový olej zlevnily.

Ceny mléčných výrobků se podle FAO meziměsíčně snížily o 1,2 procenta. Klesly ceny másla a kvůli nižší poptávce po dovozu i ceny odstředěného a sušeného polotučného mléka. Zvýšily se ceny sýrů.

Index cen cukru stoupl o 5,2 procenta. Zpoždění dodávek z důležitých producentských zemí a snížení vývozní kvóty cukru v Indii způsobily omezení odbytu, zatímco poptávka byla vysoká.

FAO současně snížila odhad celosvětové produkce obilovin pro letošní rok na 2,756 miliardy tun z 2,764 miliardy tun předchozí měsíc. Prognóza je o dvě procenta nižší než odhad produkce v loňském roce a je nejnižší za tři roky.

Související

Burger King, ilustrační fotografie. Původní zpráva

Zdražování potravin se daří ustát i Burger Kingu. Chystá nové akce, aby zákazníkům vyšel vstříc

Rostoucí ceny v rámci dodavatelských řetězců postihly i Burger King. Tomu se daří situaci řešit, jak popsal marketingový manažer společnosti pro Českou republiku Filip Vostrý. EuroZprávy.cz již dříve informovaly o tom, jak na zvyšování cen a inflaci reagoval oblíbený řetězec s rychlým občerstvením McDonald’s, jeden z hlavních konkurentů Burger Kingu.
Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Více souvisejících

potraviny jídlo ceny potravin obiloviny

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy