Předražený cukr bude řešit ÚOHS i ČOI

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) podal kvůli výraznému zdražení cukru v obchodech podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Chce, aby prověřil jeho výrazné zdražení na podzim loňského roku. Kvůli slevovým akcím při prodeji cukru se obrátil na Českou obchodní inspekci kvůli možnému klamání spotřebitele. Novinářům to dnes řekl po jednání s představiteli Agrární komory ČR, Potravinářské komory ČR a Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Podle Nekuly data Českého statistického úřadu (ČSÚ) jasně ukazují, že zvýšení obchodních přirážek bylo u některých komodit extrémní a u některých subjektů neodpovídá skutečnému růstu nákladů, i když rozumí rostoucím nákladům podniků a nutnosti mít přiměřený zisk. "Někteří hráči na trhu s potravinami se snaží zneužívat spotřebitele a šponují ceny, a to ve snaze maximalizovat své zisky," řekl.

Obchody podle Nekuly zneužily situaci před Vánocemi, kdy lidé pečou cukroví a nehledí tolik na to, kolik peněz za cukr utratí. "Mám za to, že zde plně nezafungovala hospodářská soutěž," řekl. Už dříve upozornil na to, že cena jednoho kilogramu cukru krystal na pultech obchodů podle ČSÚ stoupla od září do prosince o 77 procent, zatímco cena výrobců stoupla o 51 procent.

Na dnešním jednání ministr chtěl, aby obchodníci, zemědělci a potravináři takzvaně "vyložili karty na stůl", ne všichni toho ale podle něj využili. Na obchodní inspekci se Nekula obrátil kvůli tomu, že ministerstvo zaznamenalo podnět, kdy cukr krystal by v obchodě nabízen ve slevové akci za 33 Kč a cena bez slevy byla 40 Kč. "Toto není žádná sleva, pokud podle dat ČSÚ je to běžná cena. Vnímáme to jako klamání spotřebitele," doplnil.

Ředitel Ústavu zemědělské ekonomiky a informací Štěpán Kala po dnešním jednání s oborovými vazy řekl, že v ČR zemědělci drželi prodejní cenu cukrové řepy na stabilní úrovni a ceny zvýšili meziročně jen o 0,7 procenta.

Prodejní cena zemědělců je podle něj základem pro celou výrobní vertikálu. "Zvýšení spotřebitelských cen bylo od října loňského roku výraznější než u cukrovarů," řekl. Poznamenal, že loni rostly ceny všech potravin, u cukru ale stoupla oproti lednu 2021 více než na dvojnásobek. Zvyšování cen podle něj začalo už na podzim 2021. Dodal, že poslední údaje ČSÚ ukazují, že cena cukru v lednu meziměsíčně klesla o zhruba pět procent.

Nekula uvedl, že se chce v dalších týdnech zaměřit na ceny dalších potravin. Řekl, že rozhodně nechce regulovat ceny potravin, a poukázal na negativní zkušenost ze zahraničí.

Související

Cukr

Cukr loni vydělal obchodům stovky milionů korun, tvrdí ekonom

U řady produktů na českém trhu existují u obchodníků dohody, které jsou ale velmi obtížně prokazatelné. Jinak však nelze vysvětlit například vývoj cen cukru, díky kterému obchodníci loni vydělali zhruba 500 milionů korun navíc. ČTK to řekl ekonom z Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity Tomáš Maier. 

Více souvisejících

cukrová řepa, cukr

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy