Průmyslová produkce v únoru vzrostla o dvě procenta, pomohla výroba aut

Průmyslová produkce v Česku v únoru meziročně vzrostla o dvě procenta. Vrátila se tak k růstu po lednovém poklesu o 1,9 procenta. K bilanci nejvíce přispěla výroba automobilů, která byla ve srovnání s loňským únorem vyšší zhruba o čtvrtinu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně se průmyslová produkce zvýšila o 0,4 procenta.

Výroba aut meziročně vzrostla o 25,2 procenta. Vliv na to měla mimo jiné nižší loňská srovnávací základna. Automobilový průmysl si tak polepšil navzdory odstávkám u některých významných výrobců.

K růstu průmyslu přispěla i výroba strojů nebo elektrických zařízení, kde je významná část produkce vázaná právě na výrobu automobilů. "Téměř o pětinu meziročně vzrostla částečně vlivem nízké srovnávací základny produkce ve farmaceutickém průmyslu. Oživení je v posledních měsících patrné v kožedělném průmyslu," uvedli statistici.

Většina průmyslových odvětví ovšem v únoru zaznamenala meziroční pokles. "Výroba chemických látek a chemických přípravků, ostatních nekovových minerálních výrobků (především stavebních hmot a skla) a výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství klesla v meziročním srovnání téměř o pětinu," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Hodnota nových zakázek pro český průmysl se meziročně zvýšila o 1,1 procenta. Zakázky ze zahraničí sice byly nižší o 2,7 procenta, tuzemské nové zakázky ale naopak vzrostly o 10,1 procenta. Také v tomto případě nejvíce přispěla výroba motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků a rovněž produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Naopak opět poklesla hodnota nových zakázek ve výrobě základních kovů, hutnictví, slévárenství a v chemickém průmyslu.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu v lednu meziročně klesl o jedno procento. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla téměř o 10,8 procenta.

Analytici: Český průmysl rostl v únoru jen díky výrobě automobilů

Český průmysl rostl v únoru jen díky výrobě automobilů, jejichž vyšší produkci před rokem bránil nedostatek komponentů. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Výhled do dalších měsíců podle nich kvůli nízké poptávce příliš optimistický není. Průmyslová produkce v Česku v únoru meziročně vzrostla o dvě procenta. Vrátila se tak k růstu po lednovém poklesu o 1,9 procenta.

"Meziroční růst produkce o dvě procenta odpovídal tržnímu konsensu a nepřinesl tedy žádné překvapení," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Oživení výroby v porovnání s lednem přičetl zejména navýšení meziročního přírůstku produkce motorových vozidel, k čemuž dopomohla příznivější základna. Ta podpořila například i výrobu ve farmaceutickém průmyslu, zatímco výroba strojů a zařízení či výroba elektrických zařízení pokračovaly v solidním růstu. Produkce se snížila v chemickém průmyslu, výrobě základních kovů či nekovových minerálních výrobků, dodal.

"Srovnáváme s měsíci, kdy byla produkce výrazně omezena nedostatkem čipů a dalších dílů," připomněl analytik společnosti Deloitte David Marek. Bez pozitivního vlivu automobilek by celkové statistiky průmyslu podle něj nejspíše vykázaly meziroční pokles. Průmyslu nesvědčí slábnoucí poptávka doma i v zahraničí, ani relativně silný kurz koruny, který snižuje konkurenceschopnost české produkce, podotkl.

Situace v českém průmyslovém sektoru je a v nejbližší době patrně bude značně rozkolísaná, uvedl analytik Cyrrusu Vít Hradil. Spasitelem zůstává automobilový sektor, který je v solidní kondici a těší se i pokračujícímu přísunu nových zakázek. Pohled na zbytek průmyslových odvětví je ovšem podle něj výrazně 0pochmurnější. V červených číslech jich totiž zůstává většina a ani příliv nových zakázek není právě impozantní, poznamenal.

Pokles cen energií na světových trzích a oživení ekonomické aktivity v Číně, by měly být pozitivní zprávou pro globální průmysl včetně středoevropského regionu, míní analytik Generali Investments Radomír Jáč. Aktuální průzkumy z ekonomiky podle něj naznačují, že to nejhorší má Evropa snad již za sebou. V letošním prvním čtvrtletí by se mohla začít stabilizovat situace v tuzemské ekonomice a počínaje druhým čtvrtletím by se HDP Česka mohl vrátit k mezikvartálnímu růstu, odhadl.

Únorový výsledek vnímá analytik Raiffeisenbank Vratislav Zámiš v kontextu současných potíží jako spíše optimističtější. Na druhou stranu předstihové ukazatele jako PMI ukazují, že česká průmyslová produkce zůstává dále utlumena, zejména kvůli slabší poptávce. "Náš odhad, že průmyslová produkce bude v letošním roce stagnovat, tak za současných podmínek i nadále působí jako realistický scénář," uzavřel.

Související

Více souvisejících

Průmysl

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy